Belföld

A horvátok még várnak az INA további privatizációjával

A horvát kormány a jövő évre halasztotta az INA olajipari konszern további privatizációját - közölte csütörtökön a gazdaságért felelős miniszterelnök helyettes, Andrija Hebrang. A legnagyobb horvát állami vállalatban tavaly vásárolt 25 százalékos részesedést a Mol, s a horvát kormány eredetileg májustól további részt tervezett értékesíteni a cégből.

A Mol 505 millió dollárért vette meg az INA 25 százalékát, s tervei között szerepelt további részesedés vásárlása is, hogy a közép-európai piac meghatározó szereplővéjé váljon.

A privatizáció második körében az INA részvényeinek 15 százalékát a helyi tőzsdén tervezték értékesíteni, hét százalékot szántak a dolgozóknak és hét százalékot háborús veteránoknak. A tavaly decemberben hivatalba lépett új kormány viszont úgy ítélte meg, hogy az idő nem alkalmas a további privatizációra, most nem kapnának jó árat a részvényekért. Ugyanakkor a háborús veteránok megkapják a megígért részesedést.

Az INA adózott eredménye tavaly 813 millió kunára (132,9 millió dollárra) csökkent az egy évvel korábbi 854 millióról. A jelentős beruházási költségek miatt romlott az eredmény, miközben az INA árbevétele 14,7 milliárd kunára nőtt a 2002 évi 14,3 milliárdról.

A társaság befektetései megduplázódtak, tavaly 2 milliárd kunát tette ki. Egyebek között Szíriában, Namíbiában és Egyiptomban fektettek be a kutatásba és a kitermelésbe. A horvát cég a következő öt évben további 2,1 milliárd dolláros befektetést tervez. A cég a folytatódó átszervezésektől és a költségcsökkentő intézkedésektől 936 millió kunára növekvő adózott eredményt remél mérsékeltebb, 13 milliárd kunás forgalom mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik