Belföld

Gázkereskedő céget alapít Magyarországon a Gazprom

Szabadpiaci gázipari kereskedő céget alapít Magyarországon a Gazprom. A céget az orosz gázipari cég megbízása alapján a bécsi székhelyű Centrex Europe Energy and Gas AG hozza létre.

A társaság előkészítése már folyik, várhatóan 2-3 hónapon belül megkezdi tevékenységét – mondta Szitó János, a CEEG képviselője az MTI-nek. Szitó János hangsúlyozta: a Gazprom a magyarországi gázfelhasználás folyamatos növekedésével számol, piaci részesedésének növekedésére számít.

Közölte azt is, hogy korábban már bejelentett terveinek megfelelően a Gazprom részt kíván venni a Mol gázüzletágának megvásárlásában. Amennyiben a Mol három csomagban kínálja eladásra a gázüzletágat, a Gazprom mindhárom megvásárlásában érdekelt.

Szitó János rámutatott, hogy a magyarországi határkeresztező kapacitások kihasználása feszített, ma már nemcsak a téli csúcsfogyasztásos időszakban, hanem nyáron is, a földalatti gáztárolók feltöltése miatt. Ezért a Gazprom szorgalmazza az infrastruktúra fejlesztését, különösen a szlovák-magyar gázvezeték-hálózat összekötését tartja sürgetőnek.

Szitó János úgy vélte: az orosz gázipari cég a fejlesztésben maga is részt venne, amennyiben pályázatot írnának ki rá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik