Belföld

Uniós források – fókuszban a kis- és középvállalkozások

Belső felmérést készített a kis- és középvállalkozások uniós források iránti igényeiről az Infinity Pénzügyi és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. A pályázatszemlézéstől a pályázat menedzselésén át a projekt megvalósulásáig teljes körű szolgáltatást kínáló cég arra is kíváncsi volt, hogy az említett vállalkozói kör mire kívánja felhasználni a pályázatokon szerezhető uniós és hazai forrásokat. A piackutatás eredményeiről Tóth Edinát, az Infinity Kft. Pályázatmenedzselési igazgatóját kérdezte a FigyelőNet.

Slágertéma: informatika

Tóth Edina elmondta, hogy az első ilyen típusú felmérés eredményei szerint a legnagyobb érdeklődést az informatikai jellegű pályázatok iránt mutatják a kis- és középvállalatok. A megkérdezett vállalkozások 18 százaléka kívánja informatikai jellegű igényeit uniós és az ahhoz kapcsolódó hazai forrásokból, és persze az ehhez szükséges önrészből megvalósítani.

A cég által összeállított TOP 10-es pályázati listán az informatikai igények mögött az eszközbeszerzések következnek a sorban: ezt a megkérdezett háromszáz, főleg fővárosi cég 12 százaléka jelölte meg olyan területként, amelyben pályázati forrásokra kíván támaszkodni.

Az eszközbeszerzést a telephelyfejlesztés, a munkahelyteremtés követi megközelítőleg 10-10 százalékos említési gyakorisággal. Ennél valamelyest alacsonyabb, ám még mindig a kiemelt 10-es listán található az oktatás, képzés, a marketingtevékenység, a kiállításon való megjelenés, a konferenciaszervezés, az ISO-minősítés megszerzése, a környezetvédelem és kutatás-fejlesztés. Ezek tehát azok a területek, amelyek iránt a legnagyobb érdeklődést mutatja a cég ügyfélkörébe tartozó néhányszáz kis- és középvállalat.

Önkormányzati toplista

Az Infinity Kft. gazdálkodó és non-profit szervezetek mellett önkormányzatok számára is kínál speciális szolgáltatásokat. A piaci igényeknek való megfelelés érdekében a társaság az önkormányzati szférát is megkérdezte az uniós források iránti igényeiről – nyilatkozta a FigyelőNetnek az Infinity Kft. pályázatmenedzselési igazgatója.

Ahogyan várható volt, a felmérésből az derült ki, hogy a települési önkormányzatok elsősorban a helyi infrastruktúra- és település-fejlesztési források iránt mutatnak kiemelkedő érdeklődést. A polgármesteri hivatalok illetékesei e két terület mellett az informatikai fejlesztéseket és a környezetvédelmi jellegű fejlesztéseket jelölték meg, mint kiemelten fontos pályázati téma. Emellett előkelő helyen szerepelt az oktatásfejlesztéssel (például iskolarekonstrukciókkal) kapcsolatos pályázati források iránti érdeklődés is.

Az Infinity Kft. – felismerve e szegmens helyzetét – speciális szolgáltatásokat kínál önkormányzati ügyfelei számára. A cég 400 hazai és nemzetközi adatbázisból ingyenesen szemlézi egy adott önkormányzat igényeinek megfelelő pályázatokat, majd vállalja azok térítésmentes kidolgozását. A szolgáltatásért csupán az elnyert támogatás alapján kér sikerdíjat a pályázati szektorban három sikeres évet maga mögött tudó cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik