Belföld

Blair nem engedi potyázni a külföldi munkavállalókat

Az uniós csatlakozó országok egyetlen polgára sem utazhat Nagy-Britanniába május 1-je után csak azért, hogy a brit jóléti rendszer juttatásait, köztük a szociális alapú lakáskedvezményeket igénybe vegye - mondta kedden a brit miniszterelnök.

Tony Blair a Brit Gyáriparos Szövetségben (CBI) mondott, a szombaton esedékes EU-bővítés elé időzített beszédében azt mondta: Nagy-Britannia a bővítés után sem válik zárt erőddé, de teljesen nyitott házzá sem. Akik az új tagállamokból érkeznek munkavállalás céljából, teljesen önellátóknak kell lenniük; a gazdaságilag inaktív bevándorlókat az ország nem fogja támogatni – mondta.

Blair külön kiemelte, hogy tanácsi lakás igénylésére csak azok lesznek jogosultak, akik legálisan érkeznek Nagy-Britanniába, és ott munkát vállalnak.

A miniszterelnök mindazonáltal beszéde elején vagy húsz percig ecsetelte, hogy Nagy-Britannia eddigi történetében mekkora hasznot húzott a bevándorló munkaerőből, és kijelentette, hogy a brit közszolgáltatási rendszer valószínűleg összeomlana a nem nagy-britanniai születésű munkavállalók hozzájárulása nélkül.

Blair szerint mítosz az, hogy az országot elöntik a bevándorlók. Az általa idézett adatok szerint a nagy-britanniai munkavállalók mindössze 8 százaléka nem brit születésű. Megemlítette, hogy az országban jelenleg 500 ezer állás betöltetlen.

A miniszterelnök tett egy félmondatos utalást a brit sajtóban az EU-bővítés közeledtével rendre megjelenő, bevándorlók tömegéről szóló “pániksztorikra”, és felidézte, hogy hasonló bevándorlási félelmek előzték meg például Spanyolország uniós felvételét is. Ma kevesebb spanyol él Nagy-Britanniában, mint akkor, viszont azóta 300 ezer brit telepedett le Spanyolországban – mondta Blair.

A beszéde utáni első londoni kommentárok szerint Blair gyakorlatilag nem jelentett be új korlátozó intézkedéseket a csatlakozó országok polgáraival szemben, csak kiemelte a már korábban ismertté vált intézkedések közül azokat, amelyek a választók elsődleges aggályait érintik, főleg a szociális alapú tanácsi lakásjuttatási rendszert.



Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-ország, amely nyitva hagyja a csatlakozó országok előtt munkaerőpiacát, de a sajtó és a konzervatív ellenzék rendkívüli nyomása alatt nemrégiben bizonyos korlátozásokat vezetett be a szociális juttatások igénybe vételében, külön bejegyzett, és legalább egy évig tartó folyamatos munkavégzéshez kötve a hozzáférést az ellátó rendszer legköltségesebb elemeihez.

A kormányra főleg a bulvársajtó gyakorol rendíthetetlen nyomást a csatlakozó országokból várható “kedvezményturisták” ügyében. A legnagyobb bulvárlap, a The Sun a héten azt írta, hogy “kelet-európaiak hordái várnak szegényes javaikkal teli bőröndjeikkel a nagy-britanniai új életre, amint az ajtó szombaton kitárul”.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik