Belföld

Több mint 100 milliárd forint garanciavállalást tervez idén a HG Rt.

A Hitelgarancia Rt. (HG Rt.) idei üzleti tervében 100-110 milliárd forint összegű garanciavállalás szerepel, s az első negyedévben teljesített 25 milliárd forint értékű új szerződés alapján terve teljesülhet - tett közzé sajtóközleményében a Hitelgarancia Rt.

Az idei első negyedévben mintegy 4 ezer darab új kezességvállalást írt alá a HG Rt., idei üzletpolitikai célja az államilag támogatott programok – Széchenyi-kártya hitel, Európa Technológiai Hitelprogram, valamint az Európa terv Agrár-hitel programja – kezességvállalással történő támogatása – áll a közleményben.

A HG Rt. 2003-ban 13 ezer garanciaszerződést kötött, másfélszer annyit, mint egy évvel korábban. A garanciavállalások összege 2003-ban elérte a 114 milliárd forintot, s ezzel 151 milliárd forint hitel felvételéhez segítette hozzá a vállalkozókat.

Ugrásszerűen növekedtek tavaly a kis összegű hitelekhez nyújtott kezességvállalások, nagyrészt a Széchenyi-kártyához tartozó hitelkeret növekedésének köszönhetően. A garanciaszerződések 90 százaléka 20 millió forint összegű hitelekhez kapcsolódott.

A garanciavállalások 63 százalékát éven belüli lejáratú hitelekhez nyújtotta a HG Rt., a tapasztalatok szerint ugyanis a kis és közepes vállalkozások gyakran likviditási gondjaik megoldására vesznek fel hiteleket, és ezekhez kérik a garanciát. A HG Rt. a hitelek 37 százaléka esetén vállalt éven túli hitelekhez garanciát, ezek fele 4-6 éves lejáratú hitel volt.

A legtöbb garanciát tavaly a kereskedelmi szektor számára nyújtotta a HG Rt. összesen 40 milliárd forint összegben, élelmiszeripari és mezőgazdasági hitelekhez 21 milliárd, építőipariakhoz 16 milliárd forint összegben vállalt kezességet. A garanciavállalások 83 százaléka egyszerűsített eljárással történt, aminek feltétele a HG Rt. és a kereskedelmi bankok előzetes együttműködési megállapodása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik