Belföld

A német cégek többsége idén többet fektetne be

A magyarországi német és francia cégek harmada idén több, negyedük kevesebb beruházást hajt végre, mint tavaly.

A magyarországi német és francia cégek beruházási várakozásai kedvezőek, 34 százalékuk a tavalyinál több, 41 százalékuk változatlan mértékű invesztícióval kalkulál, s mindössze 25 százalék fektet be az idén kevesebbet, mint tavaly – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) hétfőn közzétett konjunktúra-jelentéséből.


A nagy többség ismételne


A 82 megkérdezett vállalat között először szerepel 12 francia cég. A 82 társaság 82 százaléka vélekedik úgy, hogy korábbi beruházásait megismételné ma is, 17 százalékuk ezt némi változtatással tenné, s csak 1 százalékuk nem ismételné meg korábbi beruházási döntését – mondta Wolfram Klein, az MKIKK ügyvezetője a kamara hétfői budapesti rendezvényén.


Nem csak az adó mértéke számít


A magyarországi beruházási döntések motívumai közül a gazdasági stabilitás 67 százalékos ösztönzést jelent, a képzett munkaerő 63 százalékos, az új értékesítési piac 63 százalékos motivációt ad, s csak negyedik az alacsony bérköltség 57 százalékos aránnyal – jelezte Wolfram Klein. A politikai stabilitás és a földrajzi helyzet motívuma a beruházási döntéseknél 56-56 százalék, az alacsony adóterhek 31 százalék. Az állami ösztönzök motivációs jelentősége 20 százalék.


A felmérésből kiderül, hogy a gazdasági stabilitásnak a jövőben is nagy jelentőséget tulajdonítanak a megkérdezett vállalatok, amelyeknek ebbéli várakozásai 2003-ban nem teljesültek.


Többen fektetnének be többet


A beruházási kedv javulását regisztrálta a felmérés: 34 százalékuk a tavalyinál több befektetést tervez 2004-ben (szemben a 2003-ban mért 21 százalékkal). Változatlan beruházási hajlandóságot a cégek 41 százaléka (tavaly 50 százalék) jelzett, csökkenő invesztíciót a cégek 25 százaléka (2003-ban 29 százalék) prognosztizált.
Gazdasági helyzetének javulására számít a cégek 38 százaléka, változatlan kilátást jósol 33 százalék, romlásra 29 százalék készül.


Az árbevétel e cégeknél becslésük szerint várhatóan 11 százalékkal, a költségek 7 százalékkal, a nyereség pedig 10 százalékkal nő 2004-ben – derül ki a kamara idei felmérésében résztvevő prognózisából. A cégek 2003-ban 13 százalékkal növelték átlagosan árbevételüket, költségük 9 százalékkal, nyereségük 5 százalékkal nőtt.


Jöhetnek a kicsik


Az Európai Uniós csatlakozás után a cégek 44 százaléka (tavaly 38 százalék) erősítené tevékenységét országunkban, s véleményük szerint elsősorban a kis- és közepes méretűek számára lesz vonzóbb befektetési célpont.


A Magyarországon működő német vállalatok 54 százaléka szerint 2008-ban, 40 százaléka szerint pedig a 2009-2010-ben kellene bevezetni az eurót Magyarországon, míg 6 százalék a 2010 utáni bevezetést ajánl – áll a jelentésben, amihez Wolfram Klein hozzátette: a véleményt determinálhatta a tranzakciós költségek várható csökkentése.


Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.