Belföld

Májustól sem lesz olcsóbb a külföldi bankolás

Elsejétől az uniós előírásoknak megfelelően drasztikusan csökken az EU- tagországokból Magyarországra érkező átutalások díja, aki viszont innen utal külföldre, változatlanul horribilis összeget fizet - írja a Népszabadság.

A pénzintézetekre vonatkozó közösségi korlátozások egy része két éve azért született, hogy a banki szolgáltatások területén is megpróbálja felszámolni a határokat a tagállamok között. Ezek egyike kimondja, hogy egy uniós tagállamból egy másikba indított átutalásért a banknak ugyanazt a tarifát kell szabnia, amennyit a belföldi átutalásokért kér. Ez az előírás Magyarországra a jövő hét végétől vonatkozik, következményeként pedig az EU más tagállamaiból ide indított euróátutalások díjai drasztikusan csökkennek: a jelenlegi, több ezer forintos díjtételekkel szemben jellemzően egy euróba – mintegy 250 forintba – kerülnek majd május elsejétől.

Az egyenlőségi elv persze nemcsak a külföldi uniós bankokra, a hazai pénzintézetekre is vonatkozik majd, ám a forintban indított átutalásokra nem, csak az eurótranzakciókra. Eurót átutalni pedig itthon egyelőre belföldön is csak csillagászati költséggel lehet. A hazai bankok az átutalt pénz akár öt százalékát is levonják, ha valaki devizát – eurót vagy dollárt – utal egyik magyar hitelintézetből a másikba.

A bankoktól kapott tájékoztatás szerint a horribilis tarifákat az magyarázza, hogy a magyar hitelintézetek itthon nem vezetnek egymásnak devizaszámlát külföldi pénznemben, ezért külföldi bankok segítségét kell kérniük, ha egymás számlájára szeretnének átutalni.

Egyentarifa az ATM-re


Az automatából történő készpénzfelvétel díját is „egységesíti” az EU egy rendelete, a legtöbb magyar bank ügyfelének azonban még várnia kell a külföldön felszámolt tarifák mérséklésére.
 
A múlt év nyarán lépett hatályba az Európai Bizottságnak az a rendelete, amely kimondja: az ATM pénzkiadó automaták használatáért a bankok nem számolhatnak fel magasabb díjat más tagállamban, mint amennyit ugyanezért a szolgáltatásért belföldön kérnek. Ha tehát otthon egy euró az ár, az unió egész területén ezzel azonos díjért kell biztosítaniuk ügyfeleiknek az automatából történő készpénzfelvétel lehetőségét.


Az előírás ugyanakkor a magyar banki ügyfeleknek kevés hasznot hajt egyelőre, a bankonként egységes tarifa ugyanis kizárólag az eurókészpénzre, és a svéd koronára érvényes jelenleg.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik