Belföld

Helsinki kávézóiban betiltják a műanyagszékeket

Megtiltották az olcsó műanyag-asztalok, -székek és -padok használatát a Helsinki belvárosában működő éttermek számára. Az új rendelkezés mintegy 550 teraszos ételbárt, sörözőt érint.

A korábban kiadott teraszengedélyek érvénye 2003 végén lejárt, s a város a „széktilalom” teljesítéséhez köti az újabb engedély kibocsátását. A jóváhagyást kérő étteremtulajdonosoknak fényképen kell bemutatniuk a teraszokra tervezett székeket az illetékes önkormányzati osztálynak, amely betiltotta a műanyag ülőalkalmatosságokat.

A tilalom abból a megfontolásból született, hogy eltüntessék a városképet rontó olcsó bútordarabokat. Az új rendelkezés csupán a közterületeken működő teraszokra érvényes, s a járdák használatba vételekor kötelező alkalmazni. A hatóságok ugyanakkor a korábbinál rugalmasabban kezelik az alkoholfogyasztásra szolgáló helyiségek elkülönítését előíró rendelkezést: a jövőben elég lesz egy kötél vagy néhány cserepes virág az előírás teljesítéséhez.

A vendéglátósok zúgolódnak, mert a döntésről alig egy hónappal a „terasz-szezon” kezdete előtt tájékoztatták őket. Szintén kifogásolják, hogy a szabály nem terjed ki az állam ingatlanok teraszaira, azokon továbbra is szabadon megválasztott bútorzatot használhatnak a működtetők.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik