Belföld

230 millió eurós ajánlat az Akzo foszforvegyipari egységére

A Ripplewood befektetési alap 230 millió eurót ajánlott az Akzo Nobel foszforvegyipari üzletágáért - jelentette be a nem alaptevékenységi köréhez tartozó tevékenységeket leépítő holland vegyipari társaság.

Ez az ágazat egyike annak a háromnak, melyek eladásáról tavaly szeptemberben döntött az Akzo Nobel; a bevételből adósságait kívánja csökkenteni, illetve új vállalat felvásárlásokra akarja felhasználni.

A világ legnagyobb festékgyártójának számító Akzo Nobel NV április 19-én számolt be arról, hogy 625 millió dolláros ajánlatot kapott az Albemarle Corporation-tól olajfinomító-katalizátor egységének megvételére.

A harmadik eladandó egység a csoport gyanta-ágazata.

A több mint 64 ezer dolgozót foglalkoztató, több mint 80 országban jelen lévő Akzo Nobel arra számít, hogy a Ripplewood Holdings LLC-vel már 2004 második felére megkötik az üzletet.

A foszforvegyipari ágazat éves bevétele 2003-ban 187 millió euró volt; a cégnek 280 dolgozója van.

Az üzletben az Akzo Nobel tanácsadója a Deutsche Bank volt. A hírre a cég részvényei nem reagáltak jelentős mértékben, de az elemzők kedvező fejleménynek minősítették azt. Az ABN egyébként “tartandóra”, a Fortis “vételre” ajánlotta a részvényt.

Április 20-án az Akzo Nobel által hét százalékos üzemi eredmény növekedést, 292 millió euró eredményt jelentett be, de a befektetőket csalódottá tették a komor kilátások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik