Belföld

Érállapotmérő – hazai világszabadalom

Az erek állapotának felderítésére, a szív- és érrendszeri megbetegedések korai diagnosztizálására alkalmas az a rendszer, amelyet a TensioMed Kft. hazai kutatóintézetekkel együttműködve fejlesztett ki.

„A világújdonságnak számító megoldás egyetlen méréssel mutatja ki az érelmeszesedést, így elsősorban a Magyarországon vezető haláloknak számító szívinfarktus, valamint az agyvérzés megelőzésében játszhat fontos szerepet” – mondja Illyés Miklós orvoskutató, a TensioMed Kft. ügyvezető igazgatója.


Érállapotmérő – hazai világszabadalom 1

A TensioClinic arteriográf nevű rendszer azt a SOTE orvosai által felismert jelenséget használja fel a mérés során, hogy a felkarra helyezett és megfelelő nyomásra felfújt vérnyomásmérő mandzsettáján az erek állapotát tükröző jelek regisztrálhatók, amelyek elsősorban az artériás rendszer keringési viszonyait jellemzik. Amikor ugyanis a szív összehúzódik, az aortában pulzushullám keletkezik, amely a perifériáról visszaverődik, méghozzá egy jól érzékelhető második hullám formájában. E jelek megfelelő erősítése és szűrése után a kutatók a központi artériákban lezajló érelmeszesedésre következtethetnek.

„Így időben kimutathatjuk az érelmeszesedést, akkor, amikor még a komoly baj kialakulása megelőzhető” – mondja Illyés Miklós. A TensioClinic használata egyszerű, ahhoz nincs szükség szakorvosra. A mérést bárki elvégezheti a karra csatolható eszközzel, és a mért adatok alapján a szükséges számításokat elvégző, felhasználóbarát kialakítású szoftverrel.

A kutatások eredményeit a magyar orvosok mindeddig szándékosan nem közölték tudományos folyóiratban, most azonban, a hazai és külföldi szabadalmi bejelentések után várhatóan a The Lancet című nagytekintélyű szaklapban jelenik majd meg cikk a mérési módszer alapját képező felfedezésekről. A fejlesztést az Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási irodája több mint 200 millió forinttal támogatta, a TensioMed saját forrásokból 140 milliót költött az eszköz kifejlesztésére.

A műszer ára 6 ezer euró, nagyjából fele-harmada az azonos eredményt produkálni képes, más elven működő és a világpiacon már jelenlévő termékekének. A TensioClinic ráadásul azoknál gyorsabb – két perc alatt számítja ki ugyanazt az eredményt, amihez a létező rendszereknek fél-háromnegyed órára van szükségük. Az úgynevezett invazív – behatolásos – érvizsgálatok pedig még ezeknél is bonyolultabbak: a katéterek érbe helyezése sokáig tart, körülményes és drága, ráadásul maga a beavatkozás még fájdalmas is.

A TensioMed Kft. jelenleg vérnyomásmérő készülékek gyártásából és távgyógyászati rendszerek értékesítéséből él. Sikeres termékük például a TensioCare vérnyomásmérő rendszer, amely a mért adatokat telefonhálózaton keresztül továbbítja a kezelőorvoshoz, aki diagnosztikus és terápiás döntéseit nagyszámú, megbízható otthoni vérnyomásértékekre alapozhatja.

A cég tavalyi árbevétele 200 millió forint volt, az idén azonban, a TensioClinic piaci – elsősorban külföldi – bevezetése nyomán jóval többre számítanak. Abban, hogy az eszköz felkerülne az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatott termékeinek listájára rövid távon Illyés Miklós nem bízik, pedig, mint mondja a rendelőkben végzett tömeges szűrővizsgálatokkal sok beteget lehetne időben figyelmeztetni állapotára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik