Belföld

A szorongás testi jegyei

Gondolj bele, hány olyan élethelyzetet tudnánk hirtelen összeszámolni, mikor kicsit remegő kézzel és izzadó tenyérrel, vagy összerándult gyomorral és gombócérzéssel a torkunkban próbáltunk meg megélni, de valójában túlélni egy-egy szituációt. Ez a nehezen kezelhető érzés és testi állapot néha valóban öntörvényűnek látszik, egyszercsak megjelenik, és ráadásul, ha már előre félünk tőle, vagy tartunk attól, hogy újra át kell élni, hát akkor biztosak lehetünk abban, hogy falra festett ördögként ott is terem.

A szorongás a személyiség tudattalan tartományából származik, és soha nem indokolatlanul jelentkezik, még akkor sem, ha úgy érzi valaki, hogy teljesen érthetetlen számára, miért akkor, és miért úgy éli át. A szorongás általában tünetek formájában jelentkezik, ezek egy része a külső szemlélő számára is látható, mások viszont rejtve maradnak, csak belül okoznak rossz érzéseket. Ez utóbbi a jellegzetes gombócérzés a torokban, a gyomorszorítás, átmeneti szívritmuszavar. A mások számára is látható jelek, pl. a körömrágás és fogcsikorgatás, a kézremegés, pirulás, kapkodó levegővétel, remegő hang, stb.

A körömrágás és a fogcsikorgatás szintén gyerekkorunkból hozott jellegzetes neurotikus tünet, a feszültség és szorongás megjelenésekor kezdődik, és elvileg a nyugodtabb pszichés állapot elérésekor abbamarad, de mindkettő alkalmas arra, hogy “rossz szokásként” rögzüljön, és általános foglalatossággá váljon, melyről nehéz már leállni.

A pirulás, remegés és izzadás olyan jelzések, melyek általában sok kínt okoznak mindenkinek, mert a legrosszabb helyzetben jelennek meg, és “buktatják le” az illetőt. Nehéz fesztelenül beszélgetni egy vonzó emberrel, ha közben valaki érzi, hogy a szokásos meleg érzés jelentkezik, és szinte látja magát, amint lángba borul az arca és a nyaka.

Ezek azok a szituációk, melyektől egy idő után mindenki tudattalanul is menekül, mert attól fél, hogy olyasmit látnak meg rajta, amit ő nem akar megmutatni. Ha éppen vizsgáznod kell, és mindennél fontosabb lenne, hogy végre eszedbe jusson valami értelmes, akkor elég nagy nyomást okoz, ha állandóan arra kell figyelned, hogy kicsit remeg a toll a kezedben, sőt a lábad ujjait is eléggé szorongatod a cipődben. A tenyér izzadása is sokszor elképesztő cselfogásokra késztet mindenkit, a véletlen mozdulat, amivel kézfogás előtt még egy utolsót törlünk a tenyerünkön, szintén olyan akció, melytől azt reméljük, hogy valódi pszichés állapotunk és érzéseink nem jutnak a másik tudomására. Ezek a tünetek nagyon sokszor alakítanak ki igazi elkerülő hadműveleteket, melyekkel mindenki arra törekszik, hogy megtartsa a kontrollt érzései és főleg szorongásai felett, azonban ez egyes esetekben valódi elzárkózást, és izolációt is okozhat.

Ha azt veszed észre, hogy romlik a teljesítményed, nehezen illeszkedsz be egy társaságba, gondot okoz az új helyzetek megoldása és általában nem érzed jól magad a bőrödben, akkor azt mondhatjuk, hogy a szorongás már rontja az életvezetés minőségét. Ezt nem érdemes megvárni, mert sokkal több rossz epizódot okoz az életben, mint amennyi elviselhető lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik