Belföld

Megszűnik a nyugdíjminimum

2009-től megszűnik a nyugdíjminimum, hangzott el – sok más mellett – egy egri szakmai konferencián . értesült a Magyar Rádió.

Május 5-én tárgyalja a kormány az egészségügyi reformmal kapcsolatos törvénytervezetet – derült ki egy szakmai konferencián Egerben, ahol jelen volt Kökény Mihály egészségügyi miniszter is. Az Egészségügyi- Szociális és Családügyi Minisztérium jövő csütörtökön egyeztet majd a javaslatról a Magyar Orvosi Kamarával.

Az úgynevezett irányított betegellátási rendszer bevezetését 2005-től tervezi a tárca. 2009-től megszűnik a nyugdíjminimum – mondta Szabó Sándorné helyettes államtitkár. A nyugdíjminimum összege jelenleg több szociális támogatás kiszámításának alapja. Ezt a funkcióját már 2005-től az úgynevezett szociális minimum veszi át.

Szabó Sándorné beszámolt az Egészségügyi- Szociális és Családügyi Minisztérium távlati terveiről is. A tárca tervezi többek között egy új, úgynevezett beilleszkedési támogatás bevezetését azoknak, akik megélhetési gondokkal küzdenek. Ugyancsak terv a rendszeres gyermekvédelmi támogatás összegének emelése, és az, hogy 2005-től az alsó-tagozatos rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhessenek az iskolákban.

Jövő héten tárgyalja a kormány a közüzemi tartozások, és lakáshitel törlesztések miatt eladósodott családok támogatásának lehetőségeit is. Várhatóan május elsején lép majd életbe a sürgősségi betegellátásról szóló miniszteri rendelet, ennek érzékelhető hatásai azonban csak öt éven belül lesznek – mondta Rácz Jenő, helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik