Belföld

Nem enged a génkezelt termékek ügyében a minisztérium

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) az európai uniós tárgyalásokon a genetikailag módosított szervezetek (GMO) forgalmazására vonatkozó szigorú előírások megtartása mellett foglal állást - közölte a szaktárca.

Az FVM közleménye szerint az Európai Unió bizottságaiban folyamatosan tárgyalnak a GMO-k engedélyezésének feltételeiről, a természetes környezetre gyakorolt hatásáról. Magyarországon jelenleg a genetikailag módosított növényfajták köztermesztésben történő felhasználása nem engedélyezett.

A géntechnológiai tevékenységet szabályozó törvényt az Európai Unió irányelvének elfogadását követően az Országgyűlés 2003-ban módosította. A jelenleg hatályos rendelkezések a géntechnológiával módosított szervezetek szabad környezetbe való kibocsátását, kereskedelmének feltételeit szigorú előírásokhoz kötik.

Az ilyen növényfajták külön engedély alapján kizárólag kísérleti célra használhatók. Az engedély megadására a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság javaslata alapján, az FVM, mint géntechnológiai hatóság jogosult.

A genetikailag módosított összetevőt tartalmazó élelmiszerek vonatkozásában az élelmiszerekről szóló törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló rendelet az irányadó. Ezen élelmiszerek forgalmazása szigorú vizsgálatokhoz kötött.

A szabályozás előírja, hogy a genetikailag módosított szervezetből álló, illetve ilyen szervezetet részben vagy egészben tartalmazó termékeket az előállító, valamint forgalmazó köteles megjelölni. A csomagoláson, valamint a termék minőségét tanúsító okmányon fel kell tüntetni, ha a termék GMO-t tartalmaz.

Az Európai Unió engedélyezési eljárásában a tagállamok nemzeti szinten környezeti hatástanulmány elvégzésével vizsgálhatják, hogy adott genetikailag módosított szervezet köztermesztésbe vonása, adott régióban jelent-e környezeti veszélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik