Belföld

2007-ig kaptak haladékot a Trabantok

Rendeletmódosításra készül a kormány, így 2007 végéig közlekedhetnek katalizátor nélkül a Trabantok - írja a Magyar Hírlap.

Mégsem kell jövő nyárig a Trabantokra, Wartburgokra katalizátort felszerelni. A tervezettnél két és fél évvel később, 2007 végén lépnek érvénybe az új szén-hidrogén-határértékek. A rendeletmódosítás legfontosabb pontjaiban már megegyezett a közlekedési (GKM) és a környezetvédelmi tárca (KVM), csupán néhány részletkérdés vár még egyeztetésre. Például az, hogy a változtatás minden kétüteműre, vagy csak a személyautókra vonatkozzon?

A KVM az utóbbit támogatja, a GKM viszont a Barkas kisteherautókra, mikrobuszokra is kiterjesztené az enyhítést. Abban mindkét tárca egyetért, hogy a hycomattulajdonos mozgássérültek autóit kivonják a rendelet hatálya alól. Ôk három év múlva is – amennyiben kétüteműjük egyébként műszaki szempontból alkalmas – közlekedhetnek majd autójukkal. A többi Trabant- és Wartburg-tulajdonosnak viszont 2008-ban újra le kell vizsgáztatnia járművét. Az akkor már életbe lépő szigorúbb szén-hidrogén-határértékek ismeretében ezt követően ők már csak katalizátorral tarthatják forgalomban kocsijukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik