Belföld

Székelyföldön kampányol a GKM az uniós pénzekért

A magyarországi és a romániai vállalkozóknak együtt kellene kihasználniuk az európai uniós támogatási lehetőségeket - mondta kedden az MTI-nek Pongorné Csákvári Marianna, a GKM helyettes államtitkára a székelyföldi Csíkszeredában.

A tisztségviselő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium “Az EU házhoz jön” címet viselő, kis- és középvállalkozásokat felkészítő programsorozatának rendezvényén vesz részt Csíkszeredában. A társszervező a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A tavalyi kolozsvári és az idei márciusi szatmárnémeti konferencia után most ebben a városban szerveztek konferenciát, szerdán pedig Székelyudvarhelyen tartanak hasonló rendezvényt.

A sorozat kapcsán a szervezők meglátogatták a magyar kistérségeket, és tájékoztatták a vállalkozókat mindazokról a tudnivalókról, amelyek az unión belüli működés szempontjából fontosak – mondta az államtitkár. A magyar vállalkozások erősödése, versenyképességének javulása szempontjából is elengedhetetlen a határon átnyúló kooperáció. A tárca szeretné, ha a két ország vállalkozói együtt tudnák kihasználni az elérhető európai uniós támogatási lehetőségeket, hiszen most már Magyarország számára a strukturális alapok fontos támogatási forrásokat biztosítanak, ugyanakkor Románia számára is – az előcsatlakozási alapok révén – komoly elnyerhető források állnak rendelkezésre.

A konferencián Pongorné Csákvári Marianna szólt a csatlakozás kínálta lehetőségekről, a kihívásokról, és figyelmeztetett a kockázatokra is. Szakáli István Loránd, a Határon Túli Magyarok Hivatalának tanácsosa az általa képviselt intézmény határon átnyúló gazdaságfejlesztést támogató tevékenységeit ismertette, Bodnár László, az Új Kézfogás Közalapítvány igazgató-helyettese pedig az Új Kézfogás Közalapítvány határon túli vállalkozás-segítő tevékenységéről szólt.

Előadás hangzott el az észak-erdélyi autópálya építésének a helyi vállalkozásokra gyakorolt hatásáról. Radetzky Jenő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke a kamaráknak az uniós felkészítésben betöltött szerepéről szólt. Rendkívül kedvezőnek ígérkeznek az előcsatlakozási alapok Románia számára, ezeket ki kell használni – hangsúlyozta előadásában Halász János, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) romániai hálózatának vezetője. Végül a pályázati lehetőségekről tartott előadást Farkas András, a Pont pályázatfigyelő rendszer vezetője.

A rendezvényekre annak a szándéknyilatkozatnak a keretében került sor, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2003. november 21-én Kolozsváron, a sorozat nyitó konferenciáján írt alá. A rendezvénysorozat ebben az évben összesen tíz romániai városban ismerteti meg a vállalkozókkal az unió belső piaci működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik