Belföld

Riasztó mennyiségű vegyszer az emberi szervezetben

Riasztó mennyiségben találtak vegyi anyagokat az európai polgárok vérmintáiban - tette közzé a közelmúltban végzett vizsgálat eredményeit szerdán a nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a WWF.

A WWF Magyarország tájékoztatója szerint Európa 17 országának 47 állampolgárától vett vérmintákat vizsgáltak, arra kerestek választ, hogy megtalálhatók-e szervezetükben a nem lebomló veszélyes vegyszerek.

A vérmintákban 5 vegyületcsoportból származó, 101 mesterséges vegyszer jelenlétét vizsgálták. Ezek a következők: szerves klórtartalmú peszticidek (mint például a DDT), poliklórozott bifenilek, brómtartalmú tűzgyulladást gátló szerek, ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek.

A vizsgálat kimutatta, hogy 76-féle nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező ipari vegyszer van jelen a vizsgált személyek szervezetében.

Átlagosan 41 vegyszert mutattak ki egy-egy embernél, volt olyan személy akinél 54-félét. Ezek között voltak olyanok, amelyek használatát már több mint 20 éve betiltották Európában. De olyan ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek is, amelyek széleskörűen használatosak napjainkban. Nagy mennyiségben volt mindenki vérében egy olyan brómtartalmú, tűzgyulladást gátló szer, amelyet mostanában tiltottak be részlegesen az Európai Unióban.

Az összes vizsgált személy véréből kimutatható volt a DDE (a már betiltott, hírhedt DDT egyik változata), a HCB (szerves klórtartalmú növényvédő szer), a BDE 153 (a tűzgyulladást gátló szerek egy komponense), a PCB 52 és a PCB 74 (poliklórozott bifenilek), továbbá 7 különböző nagy fluortartalmú vegyület, a DEHP (ftálsav fajta).

A vizsgálat riasztó eredményei elgondolkodtatóak. A WWF Magyarország rámutat: folyamatosan, tudtunkon kívül is ki vagyunk téve a különböző ipari vegyszerek hatásainak. Lényeges tehát, hogy az Európai Unióban az új vegyszer-törvény (REACH) szigorított változatát fogadják el. Ez a törvény szabályozza majd a vegyszerek azonosítását, hatáselemzését, használatuk engedélyezését és rendelkezik az egészségre legártalmasabb vegyszerek kivonásáról – ismerteti a WWF Magyarország tájékoztatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik