Belföld

Nem fizet osztalékot az Émász

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) tulajdonosai a 2003. évet lezáró szerdai éves rendes közgyűlésen az 518,8 millió forint adózott nyereség visszaforgatásáról döntöttek.

A határozat szerint az Émász a 2003. év után nem fizet osztalékot, hanem a nyereséget az eredménytartalékba helyezik. A 2002. év után még részvényenként 400 forint osztalékot kaptak a részvényesek. A miskolci székhelyű áramszolgáltató budapesti közgyűlésén a részvényesek több mint 81 százaléka szavazott.

A közgyűlés jóváhagyta a 2003. évi beszámolót, a magyar számviteli szabályok szerint nem konszolidáltan 56,05 milliárd forint főösszeggel, és az eredménykimutatást 729,87 millió forint adózás előtti nyereséggel. A konszolidált mérleget 70,06 milliárd forint főösszeggel fogadták el a tulajdonosok, az eredménykimutatást pedig 89 millió forint adózás előtti profittal hagyták jóvá.

A tulajdonosok döntöttek a részvények dematerializálásáról és ezzel összefüggésben az alapszabály módosításáról.

Tavaly az Émász az előző évinél 22,3 százalékkal kevesebb, 3.812 gigawattóra villamos energiát értékesített. Az igazgatóság beszámolója szerint a jelentős visszaesés a DAM Steel felszámolásával és a térség gazdaságának stagnálásával függött össze. Igaz, néhány nagyfogyasztó az Émász és az Elmű közös kereskedelmi leányvállalatától, a Magyar Áramszolgáltató Kft.-től vásárolt villamos energiát, ami szintén hozzájárult az anyacég villamosenergia-eladásainak csökkenéséhez. A hálózati veszteséget a 2002. évi 9,6 százalékról tavaly 9,3 százalékra sikerült mérsékelnie az Émásznak.

A cégcsoport 9,27 milliárd forintot költött a múlt évben beruházásokra, ebből 7,9 milliárdot az anyacég, ami döntően a hálózatfejlesztést szolgálta. A cégcsoport tagja a Sinergy Kft. amely tavaly a mérleg szerint 194 millió forint nyereséget ért el. A Sinergy 50 százalékban az Émász, 50 százalékban az Elmű tulajdona. Ugyancsak fele-fele tulajdoni arányban van a MASz Kft., amely tavaly 3,99 milliárd forint nettó árbevétel mellett 200 millió forint közeli veszteséget könyvelt el.

Az Émász 100 százalékban tulajdonosa a BC-Erőmű Kft-nek. Ez a cég a 2003. évet 682 millió forint mérleg szerinti profittal zárta. A közgyűlésen személyi kérdésekben is döntöttek. Novák István Zsoltot az igazgatóság tagjává választották, Emmerich Endreszt pedig, aki az igazgatóság elnöke, újabb három évre igazgatósági taggá választották. A felügyelőbizottságba beválasztották Andreas Radmachert és megújították Gembiczki Tibor tagságát.

Az Émász nem konszolidált saját tőkéje 31,264 milliárd forint volt az év végén. A 30,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű Émász 54,26 százaléka a német RWE tulajdona, 26,83 százalék az Energie Baden-Württemberg AG birtokában van, egy elsőbbségi részvény pedig állami tulajdonban. A többi részvény kisbefektetők tulajdona.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik