Belföld

150 milliárd forintot költöttek hat év alatt a köztévére

Kisebb, de hatékonyabb állam, javuló közszolgáltatások, ezt érhetné el az államháztartás reformja - állította Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója a témáról rendezett szerdai budapesti konferencián.

A magas adókulcsok révén egy túlságosan terjedelmes államot tartunk el, amely a magánszférától vonja el a forrásokat – fogalmazott Jaksity György. Ráadásul színvonaltalan szolgáltatásokat kapunk – tette hozzá.

Jaksity György véleménye szerint nemcsak a centralizáció mértékével van baj, hanem az államilag finanszírozott projektekkel is. Példaként hozta fel a Magyar Televíziót, amelyre 1997-2003 között 150 milliárd forintot költött a büdzsé, mai áron számítva 190 milliárd forint. “Ezt a többlet államadósságot a megtakarító háztartások egyenként 150 ezer forintos tételéből lehet egyensúlyba hozni” – számszerűsítette az MTV adósságterhének következményeit a pénzügyi szakember.

Egyszerűbb, alacsonyabb kulcsok mellett működő adórendszerre van szükség, amely lehetővé tenné, hogy a szürke jövedelmek is bekerüljenek az adóbevételek közé – fogalmazott Jaksity György. Véleménye szerint a személyi jövedelemadó kulcs és a társadalombiztosítási járulék drasztikus csökkentése kívánatos, s az iparűzési adóval megfejelt társasági nyereségadó sem lehet magasabb 20 százaléknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik