Belföld

A számhordozhatóság vesztesei: a mobilszolgáltatók

A számhordozhatóság vesztesei rövidtávon minden bizonnyal a mobilszolgáltatók lesznek, akik egyenként közel egymilliárd forintot fognak költeni a technikai megvalósításra, miközben a jelenlegi előfizetői nagyságrend mellett feltehetően egyikük sem érzi majd meg ennek az ügyfélszámnövelő hatását. Mindez a TNS Hungary Kft. felméréséből tűnik ki.

A távközlési piac jelenleg talán legizgalmasabb kérdése, hogyan rajzolja át majd a képet a mobil számhordozhatóság. Várhatóak-e nagy előfizetői mozgások? Mely szolgáltatók felé mutatnak a fő irányok? Az előfizetők ismerik-e egyáltalán ezt a lehetőséget? A TNS Hungary Kft. elsősorban ezen a piacon várható változásokat kívánta modellezni, feltételezve, hogy a mobiltelefóniában a számhordozhatóság számottevőbb ügyfélmozgásokat vált ki, mint a vezetékes piacon. (A TNS 1500 fős mintán végezte el a kutatást.)

A felmérés eredményeként kiderült, hogy a számhordozhatóság ténye már a szolgáltatók ilyen irányú kommunikációja, a szolgáltatóváltásra buzdító kampányok kezdete előtt is magas (60 százalékos) ismereti szintet ért el a mobiltelefon használók között.

Ugyancsak a felmérésből derült ki, hogy a látszólag magas érdeklődés ellenére a számhordozhatóság lehetősége szinte észrevehetetlen mértékben fogja befolyásolni a mobilpiacot: az elvándorló ügyfelek aránya mindössze néhány százalékra várható. A rendkívül alacsony váltási arányt elsősorban az ügyfelek jelenlegi szolgáltatójukkal való nagyon magas elégedettségi szintje okozza.

A TNS szerint a számhordozhatóságra épített mobilkommunikációt főképpen a 15-29 évesekre érdemes célozni, mert ők alkotják a kevés számú átcsábítható ügyfél nagy részét.

A számhordozhatóság vesztesei mindezek alapján rövidtávon minden bizonnyal a mobilszolgáltatók lesznek, akik egyenként közel egymilliárd forintot fognak költeni a technikai megvalósításra, miközben a jelenlegi előfizetői nagyságrend mellett feltehetően egyikük sem érzi majd meg ennek az ügyfélszámnövelő hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik