Belföld

Líbia elleni szankciók megszüntetését tervezi Amerika

Az Egyesült Államok lehet, hogy már a héten megszüntet számos Líbiát sújtó szankciót, ami egyebek között lehetővé teszi, hogy amerikai olajcégek és más vállalatok befektessenek az észak-afrikai arab országban, továbbá líbiai olajat vásárolhassanak.

Amennyiben döntés születik a kérdésben, az amerikai cégek bizonyos korlátozásokkal felújíthatják kereskedelmi tevékenységüket Líbiában. Elsősorban annak hatására történik a korlátozások feloldása, hogy Tripoli nekilátott tömegpusztítófegyver-programjainak a felszámolásához.

A szankciók felszámolása egybeesik azzal a határidővel, amit az 1988-as géprobbantás jóvátétételéről szóló megállapodásnak szabtak. Mint ismeretes tizenhat évvel ezelőtt egy líbiai terroristacsoport robbantotta fel a PanAm egyik utasszálító gépét a skóciai Lockerbie felett. Ha pedig az embargót április 22-én felszámolja az USA, akkor a tragédia hozzátartozóinak további 4 millió dollárt fizetnek ki.

Márciustól egyébként már amerikaiak is utazhatnak Líbiába, Tony Blair pedig személyes látogatást tett a líbiai elnöknél, kifejezve ezzel együttműködési készségét – írja a Financial Times.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik