Belföld

EU-csatlakozás a VOSZ szemszögéből

Az Európai Unióban az országok versenyképessége vizsgázik - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége (VOSZ) közép-magyarországi regionális szervezetének keddi budapesti közgyűlésén Demján Sándor, a VOSZ elnöke.

Az uniós versenyben azok az országok lesznek a nyertesek, ahol a legolcsóbb az állam, és rendelkezésre áll a képzett munkaerő – jelentette ki Demján Sándor. “Hiába kérte a VOSZ a politikusokat arra, hogy gyorsítsák fel a szükséges társadalmi, gazdasági reformokat, süket fülekre találtunk” – szögezte le az elnök. A hatalom szeretete mindig legyőzte a haza szeretetét – tette hozzá.

Demján véleménye szerint Magyarország akkor lehet sikeres, ha olyan pénzügyminiszterek kerülnek pozícióba, mint Bokros Lajos, aki következetes adóreformot kívánt végrehajtani. Magyarország versenyképességének nem tesz jót a jelenlegi magas kamatszint, s az, hogy a forint erős tavasszal, amikor a külföldiek magyarországi útjukat tervezik. Magyarország érdeke, hogy minél később csatlakozzon az eurózónához, mert a forint árfolyamának szabályozásával képes a vállalatok jövedelmezőségét javítani.

Demján a 2010 utáni, inkább a 2015-höz közeli euró-bevezetés mellett voksolt. Magyarázata szerint akkor kell belépni az eurózónába, amikor a magyar munkabérek átlaga eléri az uniós átlag 80 százalékát. Magyarországnak nemzeti stratégiára van szüksége, arra, hogy a politikai pártok, a munkaadók, és a munkavállalók közös programot dolgozzanak ki versenyképességünk javítása érdekében, amelyhez a VOSZ mindig is partner lesz – jelentette ki Demján Sándor.

A magyar munkavállalók nem tartanak az európai uniós csatlakozásból adódó külföldi munkaerő versenyétől – jelentette ki Csanádi Ágnes, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Bejelentette, hogy a kormány szerdai ülésén az európai uniós csatlakozáshoz kapcsolódó szabad munkaerő-áramlás kérdéséről is tárgyal.

A vissza nem térítendő támogatások esetén – akár a gazdasági tárca pályázatáról, akár uniós pályázatról van szó – szükséges a 25 százalékos saját erő, valamint a bankgarancia – figyelmeztetett a pályázati feltételekre Sándor Béla. A CIB Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy minimum 3 milliós, maximum 150 milliós hitelt tud nyújtani a pályázóknak a pénzintézet, amely a saját erőt helyettesítheti. Felhívta a figyelmet arra, hogy a CIB szakemberei együttműködnek a pályázatíró tanácsadókkal annak érdekében, hogy a beadott pályázatok sikeresek legyenek.

Ne azoknak a pályázatíróknak higgyenek, akik jó kapcsolatokra hivatkoznak, hiszen a pályázatok transzparensek és nem lehetséges igénybe venni ezeket a bizonyos jó kapcsolatokat – figyelmeztette a VOSZ jelenlévő tagjait Csanádi Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik