Belföld

Kína konvertibilitásra készül

Számos amerikai követelés és vonakodó pekingi válaszok után konkrét intézkedéseket ígért vasárnap a kínai valuta, a jüan "piacosítására" a kínai központi bank elnöke, Csou Hsziao-csuan, de nem győzte meg a piaci elemzőket arról, hogy a konvertibilissé tétel folyamata számottevően gyorsulna.

– Mind nagyobb és nagyobb az igény a jüan teljes konvertibilitására, mert a jüan fontos valutává válik Ázsiában, sőt, még világszinten is. Ezért a sürgős feladatok között is első számú egy jobban piac vezette kereskedelmi rendszert kialakítani a jüan számára – mondta a központi bank elnöke egy pénteki, pekingi tévényilatkozatában.

Egységes devizakereskedelmi rendszert fognak kiépíteni, hogy a piac nagyobb szerepet játszhasson a jüan értékének meghatározásában – mondta Csou, de további részletekkel nem szolgált.

Jelenleg a szigorúan ellenőrzött hivatalos kínai devizapiacon a központi bank a főszereplő, és beavatkozásokkal védi a jüan szilárdságát. Az amerikai kormányzat régóta próbálja rábírni a kínai vezetést a jüan átértékelésére, mondván, hogy a körülbelül 8,28/dolláros árfolyamon a dollárhoz igazított jüan méltánytalanul olcsóvá teszi a kínai exportot. Kína eddig ellenállt a nyomásnak. A kínai álláspont az, hogy a szuverén módon meghozandó reformok rugalmasabbá fogják tenni a jüant.

Az egyik ilyen intézkedést pénteken jelentették be: a kínai vállalatok hamarosan több külföldi valutát tarthatnak meg a bevételükből, csökkentik a beváltási kötelezettséget. Ettől a felértékelési nyomás csökkenhet a jüanra.

A jüan teljes konvertibilitása szakértők szerint öt évnél előbb aligha várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik