Belföld

Abramovics a leggazdagabb “brit”

Roman Abramovics orosz oligarcha, a Chelsea első ligás labdarúgó csapatának tulajdonosa lett messze a leggazdagabb "brit" a The Sunday Times idei vagyonlistáján , amely szerint a Nagy-Britanniában élő szupergazdagok az elmúlt egy évben minden korábbi mértéket meghaladó ütemben gazdagodtak tovább, kivéve a királynőt, akinek a már tavaly is szerény helyezése idén jelentősen tovább romlott.

A vezető vasárnapi lap idei – 16. alkalommal összeállított -listája szerint a felső ezer összvagyona valamivel meghaladja a 200 milliárd fontot (76 ezer milliárd forint), ami csaknem 30 százalékos, rekordgyors növekedés a tavaly mért 156 milliárd fonthoz képest. A növekedés fő oka az ingatlanpiaci árrobbanás és az, hogy a kedvező brit adórendszer letelepedésre ösztönzi a külföldi milliárdosokat.

A listát igen tetemes előnnyel vezető Abramovics is ez utóbbiak közé tartozik. A főleg olajban utazó orosz nagyvállalkozónak, aki komoly nemzetközi feltűnést keltve tavaly vásárolta meg a Chelsea FC anyavállalatát, a The Sunday Times 7,5 milliárd font vagyont tulajdonít. A lap szerint Roman Abramovics vagyona éves átlagban 441,2 millió – vagyis óránként több mint 50 ezer – fonttal gyarapszik.

Az orosz milliárdos a második helyre szorította a tavalyi listavezetőt, a londoni belváros luxusingatlan-állományának jelentős hányadát birtokló Westminster hercegét, aki egy év alatt 100 millió fonttal lett gazdagabb, de így is csak 5 milliárd fontja van.

Vagyona megháromszorozódásával bekerült az első tízbe a brit ipari nagyvállalkozói kör egyik feltörekvő csillaga, az indiai születésű Lakshmi Mittal, aki a világ második acélipari csoportját, az LNM Groupot birtokolja.

A jelentős kelet-európai érdekeltségekkel bíró Mittal, aki tavaly állítólag a magyar Dunaferr iránt is érdeklődött, 3,5 milliárd fontjával az ötödik helyre került a Rich List 2004-ben. Mittal épp nemrég szerepelt az újságok első oldalán, miután 70 millió fontért (26 milliárd forintért) megvásárolta Bernie Ecclestone-nak, a Forma-1-es autóverseny-sorozat jogtulajdonosának londoni villáját, amely ezzel a vételárral a világ eddigi legdrágább lakóingatlana lett.

A Kensington Palace Gardensben – London “milliárdos dűlőjében” – terpeszkedő álomvilla eladója, Ecclestone szintén a felső tízben van, de 2,3 milliárd fontos vagyona csak a nyolcadik helyre volt elegendő a The Sunday Times idei listáján.

A brit uralkodó – akinek helyezését minden évben külön figyelem kíséri – 44 helyet csúszott vissza az idei listán a tavalyihoz képest. II. Erzsébet királynőnek a The Sunday Times 2003-hoz hasonlóan az idén is 250 millió font személyes vagyont tulajdonít, de ez a mostani listán – a tavalyi 133. hely után – csak a 177-ikhez volt elégséges.

A királynő a leggazdagabb brit hölgyek szűkített százas listáján is visszacsúszott egy hellyel, a 11-ikről a 12-ikre.

David Beckham, az angol labdarúgás első számú szupersztárja és felesége, Victoria Adams, a Spice Girls nevű egykori lánybanda volt énekese a tavalyi 50 millió fontról 65 millióra növelte közös vagyonát, amivel a házaspár a 689. helyről a 621-ikre lépett előre. Beckham az összvagyonból 55 millió fonttal részesedik, a fennmaradó 10 milliót Victoria hozta még a Spice Girls-időkből.

Beckham az idei lista leggazdagabb fiatal brit élsportolója. Szakértők szerint azonban a focista félrelépéseiről szóló folyamatos sajtóhírek könnyen lerombolhatják a Beckham márkanevet, amelynek kereskedelmi értékét – a különböző reklám- és marketingszerződések alapján – 200 millió fontra becsülik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik