Belföld

Hamasz-vezér temetése – ismét bosszút esküdtek

Több tízezer palesztin kísérte végső nyughelyére Abdel-Aziz Rantiszit, a Hamasz meggyilkolt vezérét, aki egy szombati izraeli légitámadásnak esett áldozatul.

Rantiszit Gázában temették el, miközben a tömeg bosszút esküdött: Izraelen akarják megtorolni, hogy rövid időn belül a Hamasz két vezetőjét is likvidálta a zsidó állam.

Korábban Jaszin sejk, a Hamasz szellemi vezetője esett áldozatul egy izraeli rakétatámadásnak, most pedig utódja, Rantiszi halt meg. A Hamasz bejelentette, hogy új vezér lépett a rövid időn belül elhunyt két terrorszervező helyébe, most azonban már óvatosabb a terrorszervezet: biztonsági okokból titokban tartják az új vezető nevét.

A mostani izraeli akciót a világ számos politikusa elítélte, kivéve az Egyesült Államokat. A palesztin kormányzat szerint – ennek véleményét a BBC idézi – az izraeli kampány azért zajlik most, mert Amerika felbátorította a zsidó államot.

Condoleeza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egyébként úgy nyilatkozott Washingtonban, hogy az USA nem tudott az izraeli akció tervéről.

A Hamasz válaszul a “bosszú vulkánját” ígéri most Izraelnek. A bosszú a Hamasz szerint “Jaszin és Rantiszi vérének százszorosát” teszi majd ki.

Ugyanakkor Ariel Saron izraeli miniszterelnök gratulált a zsidó állam hadseregének, hogy sikerült végrehajtania az akciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik