Belföld

Egy darab Heineken részvényt vásárolt a Tebész

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) megvásárolta a holland Heineken N.V. söripari társaság egy darab részvényét a múlt héten - közölte a Tebész csütörtökön az MTI-vel.

A vásárlást a Tebész hivatalos számlavezetője, a Concorde Értékpapír Rt. a Deutsche Börse-n 33,43 eurós árfolyamon bonyolította le. A tranzakcióval a Tebész – alapszabályának megfelelően – külföldre is kiterjesztette a magyar kisrészvényesek érdekképviseletének eszköztárát.

Nem újdonság a Tebész stratégiájában a tőzsdei részvények birtoklása sem, ezzel csak a Magyarországon már jól bevált gyakorlatot alkalmazta egy nem hazai központú társaság esetében. Az érdekvédelmi szervezet Magyarországon 2002 augusztusa óta rendelkezik a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 42 tőzsdei társaság egy-egy részvényével.

A holland Heineken N.V. részvényét a Tebész azért vásárolta meg, hogy annak birtokában képviselője hivatalosan jelen lehessen a társaság április 29-én, Amsterdamban tartandó közgyűlésén. Ott ugyanis kérdéseket kíván feltenni a magyarországi Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. bekebelezését folytató cég legfelsőbb vezetőinek.

A szervezet álláspontja szerint “e kérdésekből a holland társaság részvényesei megismerhetik majd a nem csak a magyar, de az Európai Unió szabályozását is teljesen figyelmen kívül hagyó Heineken csoport magyarországi tevékenységét és a magyar kisrészvényesekkel vívott háborújának fontosabb eseményeit. Így értesülni fognak a Heineken N.V. részvényesei – a cégvezetők eddigi félrevezető hollandiai tájékoztatásával szemben – arról az eddig körülbelül 1 millió euróra tehető veszteségükről is, amit az amszterdami igazgatóság jogsértésekhez mindenáron ragaszkodása miatt kénytelen elkönyvelni a magyar kisrészvényesekkel vívott háborúja eddigi “költségeként” a holland részvénytársaság.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik