Belföld

Alábecsülték a vegyi fegyverek veszélyét Európában

Francia szakértők szerint az európai biztonsági szolgálatok alábecsülték a terroristák azon képességét és hajlandóságát, hogy vegyi fegyvereket vessenek be akcióik során. Ezt alátámasztja, hogy az idén már két vegyi támadást előztek meg a kontinensen.

„Alábecsültük a vegyi fegyverek bevetésének veszélyét” – nyilatkozta a Financial Timesnak a francia terroristaelhárító szolgálat egyik tagja. Mint elismerte: több európai országban vegyész szakemberekből álló sejtek működnek, amelyek nehezen felgöngyölíthető, biztonságos kommunikációs hálózatot dolgoztak ki.

Az idén eddig már két feltételezett vegyi támadást sikerült meghiúsítani: egyet Franciaországban és egyet Nagy Britanniában.

Januárban öt férfit tartóztattak le a franciaországi Lyon mellett, terrorizmus vádjával. Franciaországi célpontokat támadtak volna, ricinusméreg és botulinbaktérium használatával. A Nagy Britanniában nemrég leleplezett terv végrehajtásakor oszmiumtetroxidot használtak volna, amely vakságot és halált okoz.

A terrorizmus-elhárító szolgálatok a jelek szerint ezúttal a vártnál szervezettebb vegyipariszakember-hálózattal szembesülnek. A szakértők adatai arra utalnak, hogy szoros kapcsolatrendszer létezik a különféle kémikuscsoportok között, amelyek – bizonyos jelek szerint – hozzáértésüket Csecsenföldön szerezték.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik