Belföld

Mérleghiány – kedvező tendenciákra számítanak a szakértők

Bár a folyó fizetési mérleg kedden nyilvánosságra hozott februári 722 millió eurós hiánya meghaladta a várakozásokat, az elemzők szerint folytatódtak az elmúlt időszak kedvező tendenciái.

A CIB Bank kedd reggeli elemzése kiemeli, hogy a kereskedelmi mérlegben az elmúlt időszak tendenciáinak megfelelően az export növekedési üteme ismét felülmúlta az importét.

Az elemzés szerint a várakozásoknál magasabb folyó hiányért a jövedelem sor a felelős, az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó jövedelmek egyenlege februárban 416 millióeurós deficitet mutatott. Az újrabefektetett jövedelmek a januári szinttel körülbelül megegyező mértékben, 262 millió euróval növelték a hiányt.

Az OTP Bank elemzői a várakozásokat jóval meghaladónak minősítik a hiányt, a piac ugyanis 507 millió eurós februári passzívumra számított. A bank kalkulációi szerint az újrabefektetett jövedelmek valamivel elmaradtak az előzetes várakozásoktól, az anélkül számított hiány 527 millió euró volt februárban.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásábanfebruárban az áruforgalmi egyenleg hatása volt elsősorban meghatározó, mely 3,311 milliárd euró export és 3,537 milliárd euró import egyenlegeként alakult ki. Az áruforgalom szezonálisan kiigazított hiánya 100 millió euróval haladta meg a januári adatot. “A vártnál kedvezőtlenebb fizetési mérleg adat várhatóan nem lesz hatás nélkül a forint árfolyamára” – állapítja meg az OTP elemzése.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik