Belföld

Gyorsan terjeszkedik Magyarországon a BBC

2003. áprilisi indulása óta 600 ezer előfizetője van a BBC Prime brit televíziós csatornának, s előrejelzéseik szerint két éven belül 1 millióra nőhet magyarországi előfizetőik száma.

A brit BBC Worldwide 100 százalékos leányvállalataként működő BBC Prime magyarországi elterjedtségének a szolgáltatói kapacitások jelentik a korlátot – hangsúlyozta a Wayne Dunsford -, a magyarországi kábelhálózat, illetve műhold-ellátottság, amely feltétele a BBC Prime sugárzásának, ma még korán sem országos lefedettségű. E hónaptól egyébként Budapest, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs és más nagyvárosok mellett újabb megyeszékhelyen, Zalaegerszegen is foghatóak lesznek a BBC Prime napi 24 órán keresztül sugárzott műsorai.

A BBC Prime Európában egyáltalán nem sugároz reklámot, s így az előfizetői díjakból tartja fenn magát. “Van olyan piac, ahol már a belépés évében nyereségesek vagyunk, de van, ahol csak két év után” – mondja a BBC csatorna igazgatója. A helyi piaci elvárásoknak megfelelően szinkronizálják vagy feliratozzák a műsorokat, ami alaposan befolyásolja a költségeket.

A BBC Prime a kelet-közép-európai régióban 2,6 millió előfizetővel rendelkezik, s ez a szám 3-4 múlva elérheti a 4 milliót. A legnagyobb piac a régióban Lengyelország, de igen nagy lehetőséget biztosítana a belépés az orosz piacra. Az ottani tv-nézési szokások azonban egyértelműen a szinkronizálást feltételezik, ami igencsak megdobná a csatorna költségeit – hangsúlyozta Wayne Dunsford. A magyarországi “ideális helyzet” az lenne, ha mindegyik kábelszolgáltatóval megállapodnának és piaci penetrációjuk elérné az 50 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik