Belföld

Emelkedik a cégközlemények díja

Változik a cégbejegyzés közzétételéért, a céginformációkért fizetendő térítési díj. Az igazságügy-miniszter április 7-től hatályos (5/2004. (III. 23.) rendelete a Magyar Közlöny 33. számában jelent meg.

A cég bejegyzése közzétételének költségtérítése jogi személyiség nélküli cég esetén 10 ezer forintról 14 ezer forintra, a jogi személyiségű cégeknél 20 ezer forintról 25 ezer forintra emelkedik.

A cég adataiban bekövetkezett változás közzétételének költségtérítése ezekben az esetekben 5 ezer forintról 7 ezer forintra, illetve 10 ezer forintról 15 ezer forintra változik.

Ha a cég bejegyzésére vonatkozó kérelmet a cégbíróság jogerős végzésével elutasítja, vagy a cég bejegyezése iránti eljárást megszünteti, e végzések rendelkező része közzétételének költségtérítése 5 ezer forintról 7 ezer forintra változik.

Ha a közzétételre nem a megyei bíróságot mint cégbíróságot, hanem a megyei bíróságot vagy más bíróságot kötelezi a törvény (például a felszámolási eljárás, a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárása, a vagyonrendezési eljárás során hozott végzések) a közzétételi költségtérítés összege a korábbi 15 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz.

Amennyiben a közlemény Cégközlönyben való közzétételére jogszabály közvetlenül a céget vagy más szervezetet kötelezi, a közzététel költségtérítése megjelenési alkalmanként cég esetén – ideértve azt is, amikor a közzétételre jogszabály természetes személyt kötelez – az eddigi 12 ezer forint helyett 15 ezer forintra változik. A helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott esetben a térítési díj 25 ezer forintról 35 ezer forintra változik. A jogszabályban meghatározott más szervezetek esetén a térítési díj az eddigi 10 ezer forint helyett 20 ezer forint lesz.

A rendelet szerint változnak a céginformációkért fizetendő díjak is. Az új díjtételeket 500 forint és 5 ezer forint közötti összegekben jelöli meg a rendelet, különféle esetekre vonatkoztatva. Ha az egyes Cégközlönyökben megjelenő valamennyi bírósági közlemény szövege szükséges, ezért Cégközlönyönként 100 ezer forintot kell fizetni. Korábban ezek a díjtételek 100 forint és 2.500 forint között változtak. A valamennyi bírósági közlemény szövegéért 60 ezer forintot kellett fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik