Belföld

Leszavazták a jövedéki adó szabályozásának módosítását

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága szerdai ülésén 12 nem, nyolc igen szavazattal, öt tartózkodás mellett nem találta általános vitára alkalmasnak a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosítását.

Az idegenforgalmi bizottság önálló indítványa szerint a tavaly év végén elfogadott, idén augusztus elsején hatályba lépő szabályozás a vendéglátók számára költséget okoz, ugyanakkor nem eredményezi az illegálisan beszerzett bor és egyéb szeszes italok forgalmazásának visszaszorítását.

Lasztovicza Jenő, az idegenforgalmi bizottság fideszes elnöke elmondta: a vendéglátók ipartestületének a kezdeményezése alapján nyújtották be a javaslatot. Hozzátette: a szakmai szervezet körében heves az ellenállás a bevezetéssel kapcsolatban, a törvény hátrányairól a következő hetekben médiakampányt tervez.

Az idegenforgalmi bizottság elnöke közölte: amennyiben nem támogatják a módosítás általános vitára alkalmasságát, “a minőségi vendéglátásnak adunk egy nagy pofont”.

Az eredeti jogszabály szerint a vendéglátás üzletkörökben kiadott működési engedéllyel rendelkező, nem jövedéki engedélyes kereskedő, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék értékesítéséről az üzlethelyiségben külön nyilvántartást köteles vezetni mindennap.

Borka Norbert, a Pénzügyminisztérium munkatársa közölte: a kormány nem támogatja a módosítást, mivel az egyebek mellett lehetővé tenné a zárjegy nélküli szeszes italok forgalmazását a kereskedelmi üzletekben.

Kovács Tibor, a költségvetési bizottság szocialista alelnöke közölte: mivel a jogszabály csak augusztus elsején lép életbe, kellő idő áll a szakma rendelkezésére a felkészüléshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik