Belföld

FAZ: a magyar kormány a befektetőket bosszantja

Magyarország kormánya felbosszantja a befektetőket címmel közölt rövid írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai számában arról, hogy "alig négy héttel Magyarország EU-csatlakozása előtt ingerült a hangulat a magyarországi külföldi befektetők körében".

Az ingerültségre – írta a frankfurti lap – a kormánynak az a legutóbbi döntése adott okot, hogy az orvosságok kiskereskedelmi árait 15 százalékkal csökkenti.

A bosszankodás azért olyan nagy, mert a magyar kormány tekintet nélkül a fennálló szerződésekre már többször beavatkozott bizonyos ágazatok, mindenekelőtt az energiaellátók üzletpolitikájába.

A hatósági önkénnyel kapcsolatos panaszok évek óta visszatérőek a Magyarországon működő külföldi vállalatoknál. Úgy tűnik, hogy kevéssel az EU-csatlakozás előtt mintha még erősödtek is volna a hatósági beavatkozások. Sokasodnak a hírek az adóvizsgálók csaknem hetenkénti látogatásairól, az értéktöbblet-adó visszaigénylésekor tapasztalható egyre nagyobb nehézségekről, a vámhatóságokkal folytatott örökös hadakozásról.

Nem szűnnek a panaszok a bírósági eljárásoknál tapasztalható viszonylag hosszú várakozási idővel kapcsolatban sem. “A (gyógyszer)árdöntés előtt pár nappal Draskovics Tibor, az új pénzügyminiszter szoros együttműködést ígért, nagyobb átláthatóságot és kiszámíthatóságot. Mit tartsunk most efelől?” – tette fel a kérdést a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint elbizonytalanodva az egyik vállalkozó.

Az írásban szó van arról is, hogy “ezzel szemben” a Csehországban működő német vállalatok kétharmada elégedett jelenlegi üzleti helyzetével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik