Belföld

Bushnak ismét döntenie kell Irakról

Az iraki helyzetről tanácskozott George Bush amerikai elnök kedden nemzetbiztonsági főtanácsadójával és védelmi miniszterével, miután az arab országban az elmúlt napokban másfélszáz ember vesztette életét harcokban, összetűzésekben.

Mint Scott McClellan fehér házi szóvivő elmondta, Bush elnök – aki a húsvéti ünnepekre texasi birtokára utazott – telefonon tanácskozott Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadóval és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel az iraki helyzetről.

Az amerikai elnök szerdán telefonkonferenciát tart az amerikai nemzetbiztonsági tanács tagjaival; a megbeszélésbe Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója és John Abizaid tábornok, az amerikai középső parancsnokság vezetője is bekapcsolódik.

George Bush még szerdán telefonon megbeszélést folytat Tony Blair brit miniszterelnökkel is, akinek országa az Egyesült Államok fő szövetségese volt az iraki háborúban – tette hozzá a szóvivő. Ez utóbbi konzultációt még azelőtt illesztették be Bush elnök naptárába, hogy kedden a Bagdadtól nyugatra fekvő ar-Ramádiban iraki ellenállók támadása következtében életét vesztette tucatnyi amerikai tengerészgyalogos, két tucat társuk pedig megsebesült.

A Bagdadtól délre fekvű Kút városában egy ukrán katona meghalt, hat másik pedig megsebesült felkelőkkel vívott tűzharcban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik