Belföld

Tüntetők támadtak rendőrökre a Szabadság téren

Összetűztek a szovjet emlékmű ellen tiltakozó tüntetők a rendőrökkel a budapesti Szabadság téren tartott vasárnapi demonstráción. Személyi sérülés nem történt.

Több civil szervezet, köztük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Magyar Nemzeti Front és a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Szabadság téren álló szovjet emlékmű eltávolítását követelte a demonstráción. A téren mintegy fél ezren gyűltek össze az 59 évvel ezelőtti, április 4-i – mint mondták – szovjet megszállásra emlékezve, nemzeti színű, Árpád-sávos és lyukas ’56-os zászlókat lobogtatva.

A tömegből tojásokat és üvegeket dobáltak, majd a demonstrálók egy része néhány percre áttörte a külső fémkordont. A rendőri erősítés érkezése után a fémkordonon kívül újabb rendőrsorfal állt fel. A rendőrök eltávolítottak az összetűzés helyszínéről egy nyolc éves lányt, aki előzőleg tojással megdobott egy rendőrt, majd kiemelték a tömegből a kislány apját.

Több civil szervezet, köztük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Magyar Nemzeti Front és a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Szabadság téren álló szovjet emlékmű eltávolítását követelte a demonstráción. A téren mintegy fél ezren gyűltek össze az 59 évvel ezelőtti, április 4-i – mint mondták – szovjet megszállásra emlékezve, nemzeti színű, Árpád-sávos és lyukas ,56-os zászlókat lobogtatva. A rendezvényen résztvevők közül legalább tízen, kezükben gázálarccal, a fémkordonhoz láncolták magukat, és méteres táblákat emeltek a magasba, ami kiadta a “Bontsuk el” feliratot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik