Belföld

Háromnapos útlezárási akció kezdődött Ausztriában

Komoly közlekedési fennakadásokra lehet számítani a hét első felében Ausztriában, ahol a növekvő kamionforgalom ellenzői hétfőn megkezdték útlezáró akciósorozatukat.

A tiltakozók Tirolban, Salzburgban, Karintiában és Alsó-Ausztriában zárnak le néhány órára autópálya-szakaszokat és gyorsforgalmi utakat. Az akciósorozatot különféle környezetvédő szervezetek – közöttük a Global 2000 és a Greenpeace – együttműködése alapján indították.

A megmozdulás résztvevői a növekvő közúti teherforgalom miatt döntöttek az útlezárások mellett. Az Európai Unió bizottsága tavaly határozott úgy, hogy fokozatosan hatályon kívül helyezi az Ausztriában érvényesített öko-pontrendszert, amely környezetvédelmi szempontok alapján korlátozta eddig a közúti tranzitforgalmat az alpesi országban. Az osztrák sajtó becslései szerint az év eleje óta csaknem valamennyi fontosabb autópályán jelentősen nőtt a teherforgalom, van olyan csomópont, ahol 40 százalékkal több teherjármű haladt át, mint egy évvel korábban.

A tiltakozók, akiknek akciósorozatát támogatásáról biztosította az osztrák zöldek pártja, hétfőn néhány órára lezárták az alsó-ausztriai Grafenwörth és Grunddorf közötti gyorsforgalmi utat, a nap folyamán pedig több órára blokádot állítanak Innsbrucktól keletre Kramsach és Wiesing között, valamint Klagenfurttól észak-nyugatra, a katschbergi alagútnál. Kedden a Salzburg és Innsbruck között légvonalban félúton található Ellmaunál lesz útlezárás, valamint Innsbrucktól észak-nyugatra Reutte és Lermoos között, illetve a Gloggnitz közelében található Maria Schutznál. Szerdán az A10-es autópályán Zederhaus és St. Michael, valamint Innsbrucktól keletre, Vomp és Wattens között bénítják meg a forgalmat a tiltakozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik