Belföld

Tíz agrárcéget ad el az ÁPV

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) tíz állami gazdaságra illetve agrárcégre ír ki egyfordulós privatizációs pályázatot - közölte az ÁPV Rt.

A kormány március 24-én döntött a tíz társaság állami tulajdonú részvényeinek eladásáról. Az ÁPV Rt. sajtóközleménye nem tartalmazza az egyfordulós nyílt pályázatok kiírásának várható időpontját.

A tízes listán az Abaúj Charolais Rt., a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt., a Komáromi Mg. Rt, az Alcsiszigeti Mg. Rt., az Enyingi Agrár Rt., a Bácsalmási Agráripari Rt., a Szerencsi Mg. Rt., a Bólyi Mg. Rt., a Hód-Mezőgazda Rt. és a Tokaj Kereskedőház Rt. szerepel.

Az értékesítésre váró Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.-t az ÁPV Rt. úgy értékesíti, hogy a tradicionális értéket képviselő lótenyésztési üzletágra és az ehhez kapcsolódó vagyonelemekre 2005 végéig tartó vételi opciót tart fenn, azaz addig az időpontig megveszi azokat. A Tokaj Kereskedőház Rt.-ből, szintén a kormányhatározatnak megfelelően, még a privatizáció előtt kivonják a Tarcali Szőlészeti-Borászati Kutatóbázist, a tolcsvai muzeális borkészleteket és egyes, különleges értékű tarcali és mádi szőlőterületeket.

A privatizáció során a vevőknek alaptőkét kell emelniük. Az egyes társaságok jegyzett tőkéjének 15 százalékát kitevő részvénymennyiséget a dolgozók vásárolhatják majd meg a privatizációs ár 50 százalékáért.

Az ÁPV Rt. szóvivője az Econews kérdésére nem tudott válaszolni arra, hogy összességében mekkora tőkeértékű cégcsoportról van szó, mekkora árbevétellel és nyereséggel, illetve veszteséggel működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik