Belföld

A magyarok ellen lázadnak a német szakszervezetek

Berthold Huber, a német IG Metall vasasszakszervezet elnökének helyettese az Európai Unió szubvenciós szabályainak megváltoztatására szólított fel, mondván, hogy az új uniós tagországokban részben német adópénzekből, s részben német foglalkoztatottak kárára fejlesztik az ipart.

Huber pénteken a Spiegel Online-nak nyilatkozott, s a szubvenciós szabályok megváltoztatása érdekében cselekvésre buzdította német kormányt.

Huber bírálta, hogy egyes csatlakozó országokban a német adófizetők pénzét is tartalmazó EU-pénzekből segítik az iparfejlesztést, s név szerint megemlítette Magyarországot. – Németországban adót fizetnek, s a munkahely elvesztése a büntetés – közölte a szakszervezeti vezető.

Huber bírálatát közvetlenül az váltotta ki, hogy a Siemens konszern költségcsökkentési és átszervezési terveinek keretében néhány ezer munkahely áttelepítését, illetve megszüntetését is kilátásba helyezte. Mobiltelefonok és vezetékes telefonok gyártásának új helyszíneként Magyarország és Kína jönne szóba.

Pénteken a német szakszervezetek szövetségének (DGB) csúcsvezetése is elutasította azt a gondolatot, hogy a Siemensnél a munkaidő általános meghosszabbításával mentsenek meg munkahelyeket. Michael Sommer, a DGB elnöke bírálta, hogy a munkahelyek megtartását összekössék további megtakarítások megszavazásával. Sommer óvta a Siemens menedzsmentjét “az ilyes fajta erőpróba keresésétől. Ezt nevezik zsarolásnak.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik