Belföld

Csak két magyar van a román nők sikerlistáján

Égővörös borítóval szerdán került a standokra a Capital gazdasági hetilap romániai sikeres nőkről összeállított rangsora – írja a Transindex.

A szerkesztők közel 90 nővel beszélgettek el. A kiadványban változatos szakterületeken tevékenykedő nők listáját találjuk (menedzserektől tévésztárokig, ügyvédekig, művészekig számos típuskarrier előfordul) élettörténet-részletekkel és fotókkal feldobva.

A fő szelekciós szempont a karrier; a mérték az, hogy ki milyen magasra jutott a szakmai ranglétrán. Más kategóriákat – amelyek ugyan nem feltétlenül választhatók le a “karrier” kategóriájáról – a Capital külön pontozott: hírnevet, az anyagi helyzetet, a közszereplést, illetve a tavalyi sikereket.

Mariana Nicolesco szopránénekesnő, aki minden kategóriát maximálisan teljesített – a gazdaságot leszámítva, és hírnevét is csak 9-essel pontozták a zsűritagok. A szerkesztők viszont nem árulják el, a 8-as osztályzat mekkora összeget fed, pedig ennek révén össze lehetett volna vetni, hol áll a női rangsor első helyezettje a 300-as listavezetőhöz, Iosif Constantin Drăganhoz képest (utóbbi vagyona mintegy 850 millió dollár).

Anca Vlad, a Fildas gyógyszerforgalmazó cég elnöke. Mindenből szintízes, (csupán ismertségét osztályozták 7-essel). Nagy sikere cége profitját meghatvanszorozása – többmillió dollárról van szó. Anca Vladról megtudjuk, hogy másodiknak jutott be az egyetemre 1976-ban, majd azt is, hogy egyike azon keveseknek, akit beválasztottak a Leading Women Entrepreneurs of the World nemzetközi üzletasszony-szervezetbe.

Magyar szereplők zavarbaejtően alacsony arányban szerepelnek – nem tudni, hogy azért, mert eleve kevés a romániai magyar sikeremberek között a nő, esetleg a szerkesztőség válogatási módszertana a hibás – vagy ennek a benyomásnak a kisebbségi paranoia az oka.

A listán mindenesetre két magyar üzletasszony szerepel a legsikeresebbek között: Kosza Alíz, aki a Reynolds Tobacco, majd a Procter&Gamble és a Kraft Jacobs Suchard romániai leányvállalatainak menedzsere volt, és a MOL igazgatójaként vált híressé. Jelenleg az Orkla Foods Romania vezérigazgatója. Továbbá Fodor Szilvia, a kolozsvári Euro GSM mobiltelefon-forgalmazó vállalat társtulajdonosa (ő szintén már szerepel a 300-ak listáján is).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik