Belföld

Büdzséterhek – a Fidesz-petíció súlya

Draskovics Tibor pénzügyminiszter biankó csekkhez hasonlította a Fidesz nemzeti petícióját. A Fidesz szerint a kormánypártok a petíció sikerét látva ijesztegetik az állampolgárokat.

A pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Esti Krónika című műsorában csütörtökön elmondta: tisztességtelennek, egyfajta politikai játéknak tartja az aláírásgyűjtést, a petíció ugyanis semmilyen konkrét költségvetési javaslatot nem tartalmaz. “Látszólag vonzó célokhoz kéri az ellenzéki párt a neveket és személyes adatokat, majd erre hivatkozva benyújt egy ma senki által nem ismert költségvetési törvénymódosítást” – mondta.

Szavai szerint a petícióban konkrét költségvetési javaslat nem található, ehelyett a kezdeményezések egy része a tervgazdálkodásra történő visszaállásra, illetve az adósság és az adók növelésére irányul” – mondta. Draskovics azt is hozzátette, hogy felelőtlen, sőt talán hazafiatlan dolog valótlan állításokkal riogatni az embereket. Példaként említette, hogy az elmúlt két évben 24 százalékkal emelkedtek a reálbérek, a nyugdíjak 17 százalékkal nőttek. “Nem igaz, hogy az emberek elszegényednek, van szegénység és gyermekszegénység is Magyarországon, amin változtatni kell, de az átlagkeresetek emelkedtek” – mondta.

Az államháztartás helyzete szilárd, eredményes volt a februári takarékossági folyamat, a gazdaság fellendülőben, erősödik a piaci bizalom, így jelenleg nincs szükség újabb megszorító csomagra, beavatkozásra – ismételte meg a héten elhangzott ígéretét a pénzügyminiszter.

Irigylik a petíció sikerét?

A kormánypártok a Nemzeti Petíció sikerét látva napról napra nagyobb összegekkel próbálják ijesztgetni az állampolgárokat. Ezek az összegek teljesen komolytalanok és légből kapottak – állítja a Fidesz csütörtök délutáni közleménye.

Szerintük a Nemzeti Petíció csak olyan igényeket fogalmaz meg, amelyek a polgári kormány idején, alacsonyabb adóterhek mellett, egyszer már megvalósultak, de a Medgyessy kormány visszalépett belőlük. A lakástámogatást az ellenzéki párt korábbi formájában állítaná vissza azzal a megjegyzéssel, hogy kormány csak azután nyirbálta meg miután már tagjainak a fele igénybe vette.

A gázárak esetében is visszakozott a Fidesz: nem azt kérjük, hogy Medgyessy Péter teljesítse ígéretét, és ne emelje a gázárakat, hanem csak azt, hogy ne emelje az inflációnál nagyobb mértékben.

 Új köntöst kap az adórendszer

 Egyeztetés kezdődött a Pénzügyminisztériummal az adórendszer modernizálásáról – mondta el a Népszabadságnak a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. Szekeres Imre hozzátette, hogy a tárgyalások célja egyebek között a munkába való visszatérés többletköltségeinek mérséklése, valamint a gyermekek életkora szerint differenciált családi pótlék bevezetése, amely megemelt összeget biztosítana a gyerek 2 és hat éves kora között.

Adómódosítás: a lakosság nyer vele?

Draskovics Tibor a csütörtök esti rádióadásban a Pénzügyminisztériumban folyó, az adórendszer korszerűsítését és egyszerűsítését előkészítő munkáról elmondta: olyan javaslatot kíván előterjeszteni, ami a jelenleginél a teljesítményeket jobban ösztönzi, sőt kikényszeríti, szolidárisabb és egyszerűbb, továbbá nem veszélyezteti az államháztartás bevételeit sem.

Szerinte a munkáltatókat terhelő, bérhez kapcsolódó járulékok szintje olyan magas, ami nem szolgálja a munkahelyek létrehozását. “Ezen változtatni kell” – mondta. Elismerte, hogy a helyi iparűzési adó jelenlegi rendszere is nehezen egyeztethető össze a piacgazdasággal.

A cél, hogy a jövő évi költségvetés politika irányelveinek összeállításával egy időben megszülessenek a 2005-2006-2007-re javasolt adóváltozások is. A közkiadások, az újraelosztás visszafogásával megtakarított összeget Draskovics Tibor szerint teljes egészében a lakosságnak és a vállalkozóknak kell visszajuttatni. 

Reformlendületben

Az egészségügy átalakításáról Draskovics Tibor elmondta, hogy néhány héten belül ismertetik a kormány javaslatait. Szavai szerint ennek részeként megváltozik a célrendszer. “A jövőben nem csak az orvosi lelkiismeret biztosítja, hogy egy beteg megfelelő ellátást kapjon, de a minőségbiztosítási és az érdekeltségi rendszer is” – mondta.

A gyógyszerárakról szólva elismerte, hogy az árak befagyasztása nem lehet végleges megoldás, bár jó a betegeknek, az államháztartásnak és az inflációnak is. “Ez egy kényszerhelyzet szülte, szigorúan átmeneti intézkedés. Olyan támogatási rendszert szeretnénk a következő hónapokban kialakítani, ami egyaránt szolgálja a betegek, az állam és a gyógyszergyártók érdekeit is” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik