Belföld

A kamara megelégelte a vállalkozói terhek növelését

Az MKIK szerint a vállalkozói terhek újabb emelését jelenti, hogy a telefonhasználatra jutó áfa teljes körű visszaigénylési tilalmát kívánják bevezetni, és ez a lassan meginduló fellendülést veszélyezteti.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tiltakozik az újabb terhelés, a vállalkozások szabályozási környezetének évközi változtatása ellen, egyben határozottan fellép a szabályozás kiszámíthatatlanságával szemben.

Az intézkedés – a pénzügyminiszter közlése szerint – 17 milliárd forinttal növelné a költségvetési bevételeket, ugyanilyen mértékben szűkítve a gazdaság erőforrásait – emlékeztet a kamara. Rámutat azonban: a vállalkozók terhelése már a 2004. évi adó- és járulékmódosítások következményeként jelentősen, mintegy 90-95 milliárd forinttal emelkedett. A 185 milliárd forintos takarékossági intézkedések pedig a vállalkozásokat érintő célelőirányzatokat több mint 20 milliárd forinttal csökkentették.

Ezeket a hatásokat felerősíti a finanszírozás drágulása – a belföldi pénz- és hitelpiac kondíciói az igen magas jegybanki alapkamathoz igazodva éves szinten legalább 40 milliárd forint vállalkozói kiadási többletet okozhatnak. Emellett a takarékossági intézkedések következtében kieső megrendelések ágazatoktól függően, átmeneti, esetenként tartós visszafogásra kényszeríthetnek egyes vállalkozásokat, működési eredményük csökkenése mintegy 18 milliárd forintra tehető – ismerteti az MKIK közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik