Belföld

A világon estek, Budapesten nőttek az irodabérleti díjak

Tavaly a világon összességében 3 százalékkal csökkentek az irodabérleti díjak, Budapesten viszont 8 százalékkal emelkedtek, s ezzel a magyar főváros a díjemelkedési ütem szempontjából a világ üzleti nagyvárosainak élcsoportjában van - állítja Cushman & Wakefield Healey & Baker ingatlancég szerdán közzétett nemzetközi felmérése.

A jelentés szerint az átlagos, 3 százalékos visszaeséssel szemben Közép-Európa jól tartotta magát, itt a csökkenés 2003-ban csak 1,2 százalékos volt. Budapesten pedig a maga 8 százalékos növekedésével kiemelkedik a térség nagyvárosai közül, s egy csapásra tíz helyet ugrott előre az irodabérleti díjak nagyságát mutató világméretű listán: immár a 27. helyen áll.

A felmérés készítői 45 ország 202 városában vizsgálták az irodabérleti díjak alakulását. Ezek tavaly leginkább a mexikói Monterrey-ben emelkedtek, a második helyen pedig Brüsszel áll 10 százalékos növekedéssel – jelezve, hogy az Európai Unió székhelyén egyre nagyobb az igény az irodák iránt. Brüsszel üzleti negyedében tavaly egy négyzetméter iroda bérleti költségei egy évre 422 eurót tettek ki, s ezzel a belga főváros a 18. helyről a 15. helyre ugrott előre a sorban.

Irodabérlet szempontjából egyébként a világ legdrágább városa továbbra is London (1367 euró négyzetméterenként és évente), a második helyre viszont feljött Párizs (878 euró), harmadik helyre szorítva vissza Tokiót (758 euró). Ez utóbbi váltás az ingatlancég szerint mindenekelőtt az euró erősödésének köszönhető.

Összességében a világ ingatlanpiaca még mindig érzi az elmúlt évek gazdasági megtorpanásának hatásait, bár a tavalyi 3 százalékos csökkenés azért elmarad a 2002-es 7 százalékos visszaesésétől. Mindenesetre a várható fellendülés a Cushman & Wakefield Healey & Baker szerint egyes, az üzletemberek által jobban keresett zónákban tovább fogja növelni az irodák iránti keresletet, így Ausztriában, Magyarországon, Portugáliában, Dél-Koreában, Kínában és az Egyesült Államokban a bérleti díjak növekedése várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik