Belföld

Az uniós csatlakozás miatt 5-10 százalékkal nőhet a GDP

Az Európai Unióhoz csatlakozó országok esetében a következő tíz év alatt a bruttó hazai termék (GDP) az integrációnak köszönhetően plusz 5-10 százalékkal nőhet - mondta az Economist Corporate Network főtanácsadója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Delia Meth-Cohn a Múlt és jövő: tanulságok Közép-Európa számára Spanyolország, Portugália, Görögország és Írország kapcsán című tanulmány szerzője elmondta, hogy az uniós tagság segíthet a felzárkózásban, de a siker legfontosabb feltétele a szigorú gazdaságpolitika és a munkaerő javuló termelékenysége.

A főtanácsadó az euró-zónába lépés kapcsán elmondta, hogy ennek megcélzása rendkívül felélénkítette Spanyolország, Portugália és Görögország gazdaságpolitikáját: kényszerítette a kormányokat a szigorú költségvetési gazdálkodásra, csökkentette a kamatlábakat és fellendítette a helyi részvénypiacot. Ugyanakkor az egyik tanulság szerinte az volt, hogy az ERM II. zónához való csatlakozás érdekében mesterségesen leszorított infláció a későbbiekben visszaüthet. Az Oracle támogatásával is készült tanulmány szerint Közép- és Kelet-Európában az uniós csatlakozás, illetve az euró bevezetésére irányuló erőfeszítések hatására növekvő árak gyorsan közelítik majd a többi ország árszínvonalát. A belföldi szolgáltatások és élelmiszerek ára nőni fog, míg a márkás nemzetközi termékek többsége olcsóbb lesz.

A tanulmány szerint a csatlakozó országok számára sokkal kiélezettebb lesz a döntés a felzárkózást szolgáló növekedés és a nemzeti valutának a monetáris uniós tagsághoz szükséges stabilitása között. A tanulmány szerzője szerint, mivel az euró korai bevezetése kevesebb előnnyel és több nehézséggel járna, a közép- és kelet-európai országok valószínűleg csak 2009-2010 körül térnek át az euróra. A tanulmány szerint az ERM II. zónához kapcsolódás csak akkor sikeres, ha szigorú és szavahihető a fiskális politika, csökken infláció és külső egyensúlyzavaroktól mentes a gazdaság.

Az államháztartási hiány radikális lefaragása például csak akkor célszerű, ha az euró-zónához való csatlakozással járó alacsonyabb kamatlábakkal kapcsolatos előnyök meghaladják a szigorítások költségeit. A tanulmány egy másik megállapítása szerint nem kell túl magas árfolyamon rögzíteni a csatlakozó országok esetében az eurót, mivel a túlértékelt valuta versenyképtelenné teszi az exportot és ösztönzi az importot. Ez pedig problémákat okoz a fizetési mérlegben, növeli a munkanélküliséget és mérsékli a várható növekedést.

A tanulmány szerint hasonlóan Görögországhoz, Spanyolországhoz, Portugáliához és Írországhoz, a most csatlakozó országok esetében is visszaüthet a mesterségesen leszorított infláció az euró-zónához való csatlakozás után. Görögországban például az 1998. évi 5 százalékról 2000-re 2 százalékra csökkent az infláció, ám az euró bevezetését követően újra elérte a 4 százalékot. A tanulmány szerint ugyanez várható a közép- és kelet-európai tagállamok esetében is, mivel az infláció lesz a legfontosabb eszköz a valódi konvergencia eléréséhez akkor, amikor a valutafelértékelés már lehetetlenné válik.

Delia Meth-Cohn elmondta: lehetséges, hogy a csatlakozó országok esetében, hasonlóan Írországhoz, sok időt kell várni, amíg beérnek az integrálódás gyümölcsei: Írországnak például 20 évébe telt, amíg az első komolyabb előnyök jelentkeztek, mivel egészen addig a kormányok azoknak az alapoknak a kialakításával foglalkoztak, amelyek a kiugrást lehetővé tették. Példaként a tanulmány szerzője a rugalmas oktatási rendszert, a társadalmi konszenzust, az üzletbarát környezetet és a javuló infrastruktúrát említette.

A főtanácsadó szerint a csatlakozást követően a közép-európai országokban jelentősen fellendül a kereskedelem, s a tőkekiáramlás is megnő ezekből az országokból: így Magyarország is hamarosan elérheti azt az időpontot, amikor kevesebb tőke áramlik be az országba, mint amennyi kimegy. Ugyanakkor azonban jelentős fejlődés előtt áll Magyarország, mivel itt a GDP-nek csak a 40 százalékát teszi ki a működő tőke, szemben az európai uniós 70 százalékkal. A főtanácsadó szerint Magyarország aligha másolhatja le Írország példáját, mivel más időpontban csatlakozik az unióhoz. Ugyanakkor azonban valószínűleg nem jut Görögország sorsára sem, ahol nagyon rosszul éltek a csatlakozás lehetőségeivel.

Delia Meth-Cohn elmondta, hogy az Európai Unió sokat tanult a görög példából és ezért a most csatlakozó országoknak sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük: jobban ellenőrzik például az uniós források felhasználását, s a kormányokat is szigorúbb gazdaságpolitikára kényszerítik. A tanulmány szerint a csatlakozó országok esetében a bérköltségek továbbra is gyorsabb ütemben nőnek majd, mint Spanyolországban és Portugáliában, ám az átlagbérek 15 év távlatában is alacsonyabbak maradnak Spanyolországhoz képest.

Az elemzés szerint május 1-jét követően a közép- és kelet-európai munkavállalók nem fogják elárasztani az unió többi országát. Már csak azért sem, mert az uniós munkaerőpiacra való beáramlást egy rugalmas átmeneti időszak keretében hét éven át korlátozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik