Belföld

Ománi GSM tenderen indul a Mobilkom Austria

A Telekom Austria 100 százalékos mobil távközlési leányvállalata, a Mobilkom Austira pályázik az második ománi GSM szolgáltatói tenderen.

A Mobilkom jelenleg horvát, szlovén és liechtensteini leányvállalatokkal rendelkezik. Az osztrák cég mellett a tenderen a hírek szerint még nyolc pályázó indult.

Az ománi működés megkezdéséhez szükséges beruházás nagyságát 20-25 millió euróra becsüli a Mobilkom elnöke, Boris Nemsic. A Mobilkom Oman 2005-ben kezdhetné meg működését.
A Mobilkom Austria közeli terjeszkedési stratégiája a balkáni országokat vette eddig célba. A bosznia-hercegovinai hídfőállás kiépítése azonban a bizonytalan gazdasági és politikai helyzeten megbukott. Az Öböl-menti országok Nemsic megítélése szerint az öt évvel ezelőtti délkelet-európai állapotokhoz hasonló piaci lehetőséget kínálnak, azaz nagy expanzív növekedési potenciált nyújtanak. A kétmillió lakosú Ománban jelenleg egyetlen mobilszolgáltató van 20 százalékos telítettségi arány mellett. A vezetékes telefonok telítettségi aránya még ennél is alacsonyabb, 8,9 százalékos.

Az ománi befektetés esetleges sikere azonban semmi esetre sem téríti el a Mobilkomot délkelet-európai terjeszkedési terveitől. Sőt, az ománi projekt viszonylag olyannyira alacsony jelentőséggel bír, hogy még az felügyelő bizottság jóváhagyása sem szükséges hozzá. A cég felügyelő bizottsága elé kell terjeszteni minden 30 millió eurót meghaladó költségű projektet. Az anyavállalat, a Telekom Austria 500 millió eurós felvásárlási kasszával rendelkezik. A többi Öböl-menti ország GSM piacának a meghódításáról az elkövetkező 12-18 hónapban hozza meg a döntést a Mobilkom vezetősége.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik