Belföld

A miniszterek adóbevallásai

A nem országgyűlési képviselő miniszterek szerda reggelig eleget tettek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek. A többség már keddig leadta vagyonbevallását, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter nyilatkozata szerda reggel érkezett meg.

Az Országgyűlés tavaly decemberben egyhangúlag elfogadta a nem parlamenti képviselő miniszterek és államtitkárok, valamint az Országgyűlés által választott, közmegbízatást betöltők nyilvános vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről szóló törvényjavaslatot.

Az új jogszabály szerint az említett körbe tartozók kinevezésük, illetve megválasztásuk esetén kötelesek nyilvános vagyon- jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni, és ezt minden év januárjában megismételni.

László Csaba volt pénzügyminiszter tavalyi éves jövedelme 12 millió 500 ezer forint volt, szemben a 2002-es 77 millió 580 ezer forintos jövedelemmel. Van egy VAZ típusú és egy Seat Toledo gépkocsija.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter tavalyi jövedelme nem szerepel a bevallásban, mert akkor még nem volt miniszter. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter tavaly 16 millió forintot keresett. Bevallása szerint több perzsaszőnyeg és festmény birtokosa, és részvényese a Mókus Őrs Rt.-nek.

Juhász Endre EU-ügyekért felelős miniszter adózás előtti bruttó jövedelme tavaly 15 millió forint volt. Hiteltartozása nincs, Saab gépkocsival rendelkezik, ingóságai közül arany zsebórát, ezüst étkészletet, keleti szőnyegeket és antik bútorokat említ bevallásában.

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter tavalyi bruttó éves jövedelme 81 millió 404 ezer 977 forint volt.

Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter 2003-ban 9,3 millió forintot keresett.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter éves jövedelme 10 millió 735 ezer 843 forint volt. Gépkocsija Toyota Corolla, dísztárgyakat, szőnyegeket és festményeket kapott ajándékba.

Bárándy Péter 2003-ban 12 millió 450 ezer 470 forintot keresett. Vagyonbevallásában egy tubernákulum, tálaló, két ezüst étkészlet, porcellán étkészlet és három vadászfegyver szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik