Belföld

Mesterséges zátony lesz egy angol hadihajóból

Szombaton elsüllyesztik az angol haditengerészet Scylla névre hallgató hajóját. A hajó Európa első mesterséges zátonya lesz - búvárok és a tengeri élőlények örömére.

A több mint 30 éves hajót a Brit Tengeri Akvárium vásárolta meg a haditengerészettől abban a reményben, hogy a mesterséges zátony búvárokat és tengerkutatókat vonz a környékre. A biológusok reményei szerint, ha a hajó eléri a tengerfenéket, a tengeri élőlények hada rohamozza meg.


Mesterséges zátony lesz egy angol hadihajóból 1

Az elsüllyesztésre több ezer érdeklődőt várnak a dél-angliai Cornwall tengerpartjára. A Scylla egykori 270 fős legénysége egy közeli hajóról nézi végig az eseményt. Várhatóan három-négy percig tart míg a hajót elnyelik a hullámok, miután néhány irányított robbantást hajtanak végre rajta.

A Scyllat 1968-ban kezdték építeni, és 1970-ben tették vízre. 23 évig állt a haditengerészet szolgálatában, ez idő alatt soha nem küldték háborúba. A hajó 113 méter hosszú, súlya 2.500 tonna. A tervek szerint, ha a hajó elérte a tengerfenéket, webkamerákat szerelnek rá. A víz alatti eseményeket a nézők a Plymouth-i Tengeri Akváriumból követhetnék. A hajó a cornwalli parttól 800 méterre, 21 méter mélyen nyugszik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik