Belföld

Egyre több az antiszemita megnyilvánulás az EU tagállamokban

Gyakoribbá váltak az antiszemita megnyilvánulások az Európai Unió több tagországában, mint például Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban - állapította meg egy független EU-intézmény legfrissebb jelentésében.

A Rasszizmus és idegengyűlölet Európai Figyelőközpontja (EUMC) által szerdán az Európai Parlamentben ismertetett dokumentum szerint a zsidóellenes támadásokat – amelyek különösen Franciaországban szaporodtak meg, 2002-ben az előző évhez képest hatszorosára – nagyrészt fehérbőrű fiatalemberek követik el.

“E jelenségek nagy aggodalmat váltottak ki a zsidó közösségek tagjaiból. A problémával szembe kell nézni, de az unió és a tagországok csak összefogva tudnak hatékonyan fellépni ellene” – szögezte le az intézmény. A jelentés általános megállapítása szerint a különböző antiszemita megnyilvánulások száma – kezdve a falfirkáktól a pokolgépes támadásokig – egyértelműen növekedett több országban.

Az EUMC három csoportra osztja a tagországokat. Az első csoportban – amelybe Belgium, Németország, Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia tartozik – bizonyos jelek arra utalnak, hogy az utóbbi két-három évben rendszeresebbekké váltak az antiszemita incidensek, és az ezek alapjául szolgáló statisztika viszonylag megbízható.

A második csoportban (Görögország, Olaszország, Ausztria és Spanyolország) viszonylag ritka vagy szinte egyáltalán nincsenek erőszakos incidensek, viszont mindennap tapasztalható a rendkívül bántó antiszemita közbeszéd, amely viszonylag általánosan elterjedt a lakosság körében. Az országok harmadik csoportjában (Írországban, Luxemburg, Portugália és Finnország) viszonylag kevés jel mutat arra, hogy lennének antiszemita megnyilvánulások.

Az antiszemitizmus okáról a jelentés azt írja: nehéz általános megállapításokat tenni e cselekedetek elkövetőivel kapcsolatban, de annyi megállapítható, hogy az illetők nagyobb részt helyzetükkel elégedetlen fehérbőrű fiatalemberek. Kisebb részt és csak bizonyos országokban fiatal, észak-afrikai vagy ázsiai származású muzulmánok. Az antiszemita indulatok formálásában azonban hagyományosan szerepet játszanak szélsőjobboldali antiszemita szervezetek – olvasható a jelentésben.

Az EUMC mostani jelentése ellentétben áll az intézet azon tavalyi berlini felmérésével, amely főleg a fiatal arabokat, illetve muzulmánokat tette felelőssé a növekvő európai antiszemitizmusért. Az intézet először nem akarta nyilvánosságra hozni annak eredményét, mert az arra utalt volna, hogy a muzulmán bevándorlók, illetve a palesztinbarát csoportokat vádolja. A vonakodás miatt több zsidó szervezet antiszemitizmussal vádolta meg akkor az Európai Bizottságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik