Belföld

A csatlakozás után is szükség lesz utasbiztosításra

Az EU-csatlakozás után 2004. május 1-jét követően a társadalombiztosítás az EU-n belüli orvosi ellátásoknak csak bizonyos körét, s azt sem teljes összegben téríti meg, így a külföldre utazóknak május 1-je után is ajánlatos utazási biztosítást kötniük - jelentette ki Horváth Péter, a QBE Atlasz Biztosító utasbiztosításokért felelős igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A csatlakozást követően a kiutazó magyar állampolgároknak “E111”-es nyomtatványt kell igényelniük a fővárosban, illetve a megyeszékhelyeken, ez jogosít ingyenes, sürgősségi ellátásra. A nyomtatványt a külföldi tartózkodás helyén kell “elszámolási lap”-ra cserélniük, amely szükséges a kezelés megkezdéséhez.

Az EU tagországok mindegyikében térítést, önrészt kell fizetniük a magyar állampolgároknak a kezelésekért, illetve a gyógyszerekért, így a biztosítók továbbra sem tartanak attól, hogy az utasbiztosítási piac lényegesen zsugorodna a csatlakozást követően.

2003-ban a tíz utasbiztosítással foglalkozó biztosító társasághoz összesen 5,6 milliárd forint díjbevétel folyt be, a társaságok összesen mintegy 450 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik