Belföld

Üzleti intelligencia megoldás az LLP-től

2004. március 30., Budapest – Egy KPMG tanulmány szerint a menedzsment idejének 20-30%-át fordítja tervezési feladatok elvégzésére, az éves költségvetés elkészítése pedig mintegy 4-5 hónapot vesz igénybe. A tervezések gyorsabb és pontosabb előkészítésére ma világszerte sok helyen üzleti intelligencia megoldásokat alkalmaznak.

A régió piaci viszonyainak ismeretében az üzleti és pénzügyi szoftverek bevezetésével és forgalmazásával foglalkozó London Logic Budapest Kft. (LLP) ezért a közelmúltban úgy határozott, hogy viszonteladóként, egyik legjelentősebb partnerének – a Systems Unionnak – MIS üzleti intelligencia megoldását is forgalmazza. Az MIS-t az üzleti döntéshozók igényeire támaszkodva fejlesztették ki, amelynek használata nem igényel különösebb IT ismereteket, viszont megkönnyíti többek között a stratégiai vállalatvezetést, a költségtervezést, az anyavállalat és a leányvállalatok közti jelentéskészítést, vagy a hitel- és kockázatkezelést.

A nagyvállalatok döntéshozói (vezér- és ügyvezető igazgatók, pénzügyi és gazdasági felsővezetők, igazgatósági tagok, stb.) nap mint nap szembesülnek azzal a problémával, hogy döntéseiket csak számos, különböző forrásból származó információ birtokában hozhatják meg.
Ugyanilyen nehézséget jelent az operatív szinten dolgozó kontrollerek és gazdasági elemzők számára, hogy megfelelő információ birtokában készítsék el jelentéseiket. Elengedhetetlenül fontos, hogy a cég adatai átláthatóak legyenek, melyben komoly segítséget jelenthetnek az MIS elemző eszközök. Ezek ugyanis megmutatják, hogy a tervek szerint alakulnak-e az eredmények, és kiváló alapot nyújtanak azokhoz a döntésekhez, melyekkel az eltérés korrigálható lehet.

Az MIS rendszer a számadatok átláthatósága mellett a tervezési idő csökkentésében is nagy szerepet játszik: egy KPMG tanulmány szerint ugyanis a menedzsment idejének 20-30%-át fordítja tervezési feladatok elvégzésére; egy kb. 1 millió dollár forgalmú cég átlagosan 25 munkanapot fordít cége tervezési és elemzési folyamataira; az éves költségvetés elkészítése pedig mintegy 4-5 hónapot vesz igénybe. Az eredmények alakulása alapján viszont a cég menedzsmentjének már csak 20%-a változtat a költségvetési terveken.
Felmérések bizonyítják, hogy megfelelő eszközök nélkül a vezetők vagy alulbecsülik a költségvetést, vagy teljesíthetetlennek ítélik meg. Az MIS megoldás csökkenti a tervezésre fordított időt és ezáltal csökkenti a cég költségeit is.

A fenti információ birtokában, valamint a régió nagyvállalatainak üzleti intelligencia megoldásokkal kapcsolatos igényeit feltérképezve az LLP úgy döntött, hogy felveszi portfoliójába az MIS üzleti intelligencia megoldást. Az LLP már több mint 10 éve foglalkozik üzleti és pénzügyi megoldások bevezetésével, többek között a SunSystems vállalatirányítási rendszerrel, és az azt fejlesztő angliai Systems Unionnal is már több éve áll partneri viszonyban. A Systems Union 2003. decemberében vásárolta fel az ígéretes üzleti intelligencia megoldásokat fejlesztő német MIS AG-t. A tranzakció során a Systems Union 93,5%-os résztulajdont szerzett a cégből, mintegy 31,88 millió euróért. Az LLP Csoport, amely már évek óta a Systems Union egyik meghatározó partnere Kelet- és Közép-Európában, néhány héttel ezelőtt kapott lehetőséget arra, hogy viszonteladóként és tanácsadóként az ERP-független MIS megoldásokat is képviselje a térségben.

Noha az LLP Csoport központja Prágában található, a vállalat budapesti irodája az MIS megoldást illetően most különleges szerepet kapott, hiszen az elmúlt néhány évben a magyar tanácsadók dolgoztak a legtöbbet (több mint 11000 munkaórát!) multinacionális cégek üzleti és pénzügyi bevezetésein. Az MIS termékekkel is a magyar tanácsadók ismerkedhettek meg először, tudásukat folyamatosan adják tovább a többi iroda dolgozóinak, és egyfajta koordinációs szerepet is felvállaltak.








„Elképzelésünk szerint a térség több országának is az Európai Unióhoz való csatlakozása megfelelő hátteret nyújt az LLP Csoportnak arra, hogy az MIS megoldások érdeklődésre tartsanak számot a régió nagyvállalatai között is. Az LLP tanácsadóinak több éves üzleti tapasztalata, valamint az a tény, hogy az MIS üzleti intelligencia megoldást világszerte 1300 vállalatnál már több mint 28ezer ember használja, szintén bizakodásra ad okot.” – mondta Barbara Dreska, a London Logic Budapest Kft. ügyvezetői igazgatója, egyben az LLP Csoport egyik tulajdonosa.

Néhány lehetőség, amelyben az MIS megoldás segítheti a nagyvállalatokat:

ˇ Az ERP megoldások által nyújtott kétdimenziós elemzésekkel ellentétben az üzleti intelligencia megoldás már többdimenziós összefüggéseket vizsgál.
ˇ Szerteágazó lekérdezési technikák és a rendszerbe épített statisztikai elemzési módszertanok segítségével a különböző helyeken tárolt adatok halmazából gyűjtenek információkat.
ˇ Az információk elmentése után egyetlen gombnyomással adható utasítás a szoftver számára, hogy azokat prezentációkészítő, táblázatkezelő vagy szövegszerkesztő programba illesztve készítsen automatikus, a vezetőség elé tehető átlátható és pontos jelentést.
ˇ A vállalatok által forgalmazott különböző termékeket, az egyes osztályokat, vagy akár leányvállalatok adatait pókhálószerű megjelenítési technika révén teszi átláthatóvá, segítve a felhasználókat az üzleti problémákra való koncentrálásban.
ˇ A rendszer nem csak az ERP megoldásban tárolt folyamatorientált adatok elemzésére képes, hanem lehetőséget nyújt külső adatforrásokat igénybe véve (például piackutatás, benchmarking, stb.) megjeleníteni az összefüggéseket.
Az OLAP technológiát alapul véve különféle adatforrásokból – Excel, text fájlok, adattárházak, stb. – képes az adatokat feldolgozni. Támogatja a különféle környezeti, technológiai komponensek használatát is. A rendszer bevezetését lerövidíti, valamint egyszerűvé teszi, mert előre definiált üzletmenet “megoldásokat” tartalmaz, előre definiált mutatók segítségével. Segítőkész varázslók támogatásával a többdimenziós adatkockákból könnyen létrehozhatók olyan jelentések, amelyek az egyébként nehezen értelmezhető adatokból átlátható információt szolgáltatnak. Beépített sablonok segítenek a gyors jelentéskészítésben, és az MIS AG szabadalmaztatott „HyperBlock” technológiájának használatával a jelentések folyamatosan friss adatokból dolgozhatnak. Hardverigénye illeszkedik a manapság általánosan elterjedt számítógépes környezethez.
###
Az LLP Csoportról (www.llpgroup.com):
Az LLP Csoport 1992-ben alakult meg Prágában, napjainkra pedig vezető szerepet vívott ki az üzleti és pénzügyi szoftvermegoldások képviselete terén Közép- és Kelet Európában. Az LLP kínálatában szerepelnek a MicrosoftŽ Business Solutions–NavisionŽ és a MicrosoftŽ Business Solutions–AxaptaŽ vállalatirányítási rendszerek, a SunSystems ERP megoldás, a Pivotal CRM rendszere, a time@work idő- és költségnyilvántartó szoftver, illetve a Fourth Shift termelésirányító rendszer. Az LLP 1995-ben kezdte meg kelet-európai terjeszkedését, melynek eredményeként ma már – a prágai mellett – Budapesten, Belgrádban, Bukarestben, Pozsonyban, Szófiában és Zágrábban vannak irodái. Az LLP Csoport a világ számos országában vezet projekteket, így többek között Belgiumban, Olaszországban, Egyiptomban, Venezuelában, Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában.
Az LLP Csoport ügyfélköre az üzleti élet különböző területein tevékenykedő cégekből kerül ki, a petrolkémiai ipartól a szállodákon és gyógyszergyárakon keresztül a televízió-állomásokig. Ügyfelei között megtalálható például a BP, a GlaxoSmithKline, a ShellGas (LPG), a Johnson & Johnson, az LNX Rt., a Roche, a KFKI Csoport, a KPMG, a UPS és a Duna Szálloda Rt.
További információk:
London Logic Budapest Kft. (LLP), Paul Brigitta, indirekt marketing koordinátor
(Telefon: 412-2400, E-mail: Brigitta.Paul@llpgroup.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik