Belföld

Újabb 25 százalékot akarnak eladni a román BCR bankból

Az EU-ba készülődő Románia újabb 25 százalékot készül eladni legnagyobb bankjából a BCR-ből, hogy ezzel is bizonyítékát adja Brüsszel felé a gazdasági reformok iránti elkötelezettségének.

A román pénzügyminiszter hétfői bejelentése szerint a kormány döntése értelmében a BCR újabb 25 százalékát adják el a következő hónapokban, nemzetközi versenytárgyalás keretében. Mint Mihai Tanasescu elmondta, a döntést abban a reményben hozták, most a privatizációs piacon jó árat érhetnek el a banki részért.

Az EU a múlt hónapban arra figyelmeztette Romániát, hogy a 2007-es tervezett román EU-belépési dátum halasztódhat, ha nem gyorsítják fel a gazdasági reformokat. Elemzők szerint a Banca Comerciala Romana (BCR) gyors eladása segíthet a bírálatok leszerelésében, azzal, hogy javítja a privatizációs listát.

Románia a BCR 25 százalékát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és a Világbank befektetési részlegének, az IFC-nek adta el – fele-fele, vagyis 12,5-12,5 százalékos arányban – 222 millió dollárért tavaly, miután az eladást célzó korábbi kísérletek, elsősorban a nemzetközi érdeklődés hiánya miatt kudarcot vallottak.

Románia korábban ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy a román bankágazat bevételei harmadát adó BCR-t 2006-ig stratégiai befektetőnek adja el.

Egyelőre a román állam még 44 százalékot birtokol a bankban, öt román befektetési alap pedig együtt 30 százalék körüli résszel rendelkezik.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik