Belföld

A lengyel miniszterelnök bejelentette lemondását

Az előzetes híreknek megfelelően, de a vártnál egy kicsit korábban jelentette be Leszek Miller lengyel kormányfő, hogy május elején lemond.

A lengyel miniszterelnök május másodikával távozik hivatalából. Egy nappal azután mond majd le Leszek Miller, hogy országa csatlakozik az Európai Unióhoz.

Előzőleg a Gazeta Wyborcza című tekintélyes lengyel lap megírta, hogy Miller várhatóan szombaton jelenti be lemondását. Közben azonban kivált a lengyel kormánypártból egy baloldali parlamenti képviselőkből és szenátorokból álló parlamenti csoport, s ezért Miller egy nappal előbb jelentette be, hogy májusban távozni fog a miniszterelnöki posztról.

Miller távozását a népszerűségi mutatók is magyarázzák. Az SLD nevű kormánypárt a választóknak immár kevesebb mint 10 százalékát tudja maga mögött – írja a BBC. Miller pártja így 4,5 millió szavazót vesztett a kormányzás idején.

Lengyelország köztársasági elnöke bejelentette, hogy hétfőn nevezi meg Miller utódját. Miller egyébként lemondását Kwasniewski elnökkel való tanácskozása után közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik