Belföld

Hiányoznak a vámügyi harmonizációs jogszabályok

Hátráltatja a magyar vámszakma felkészülését az európai uniós csatlakozásra, hogy a jogalkotás késlekedik a jogharmonizáció területén - jelentette ki a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke.

Sipos László kiemelte, hogy hiányzik például a EU vámkódexéhez kapcsolódó nemzeti vámtörvény végrehajtási rendelete, vagy a Vám- és Pénzügyőrség testületi jogállásáról szóló törvény. Mint elmondta: az eredményes felkészülés érdekében ezeknek a jogszabályoknak, már egy évvel a csatlakozás előtt meg kellett volna születniük.

Jelenleg, az integráció előtti véghajrában, amikor folyamatosan napi 12 órában dolgoznak a vámügynökségek, egyszerűen nincs idő felkészülni a május 1-i átállásra – tette hozzá – mondta.

Sípos László az egyik legnagyobb nehézséget abban látja, hogy a magyar vámszakmának egy teljesen más filozófiájú vámtechnikára kell átállnia. Ugyanis az EU-ban használatos TARIC vámtarifa rendszer nem csupán az érték, hanem az érték vagy mérték (mennyiség, darabszám) alapján, vagy a kettő keveréke szerint határozza meg a vámokat – tette hozzá. Ennek megszokásához bizonyos idő kell a magyar piacon – mondta a szakember.

Arról is szólt, hogy becslése szerint a csatlakozás nyomán a jelenlegi 20 százalékára esik a vámügyek száma Magyarországon. Ennek következtében jelentősen csökken majd az ágazatban foglalkoztatott 14-15 ezer alkalmazott száma is. A három napos tanácskozáson, az illetékes minisztériumok, valamint a VPOP szakértői tartanak előadásokat a Vámügyi Szövetség tagjai számára, az EU csatlakozással kapcsolatos feladatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik